Prima pagină » Social » Cunoscut medic pediatru, despre redeschiderea școlilor. Ce pericol planează asupra copiilor

Cunoscut medic pediatru, despre redeschiderea școlilor. Ce pericol planează asupra copiilor

Cunoscut medic pediatru, despre redeschiderea școlilor. Ce pericol planează asupra copiilor

Un cunoscut medic pediatru atrage atenția asupra pericolului menținerii închise a școlilor. Şefa Clinicii de Pediatrie din Târgu Mureş, profesor universitar doctor Cristina Oana Mărginean, susţine că este foarte important pentru copii să se întoarcă în colectivitate, altfel existând riscul apariției unor probleme grave de comportament și sănătate.

În primul rând, socializarea şi comunicarea sunt esenţiale, ea atrăgând atenţia asupra creşterii numărului cazurilor de depresie, a atacurilor de panică, autovătămărilor şi chiar a suicidului în rândul copiilor.

De ce se impune redeschiderea școlilor

Toate acestea s-au petrecut pe fondul restricţiilor impuse în contextul pandemiei de Covid-19. „Pentru copii este foarte important să meargă la şcoală pentru dezvoltarea şi formarea personalităţii acestora. Şi, în plus, dezvoltarea cognitivă şi abilităţile de comunicare, de învăţare şi tot ce înseamnă o dezvoltare complexă impun începerea şcolii. Un copil îşi câştigă toate aceste abilităţi dacă interrelaţionează cu ceilalţi copii, cu profesorii sau cu alte persoane”, afirmă medicul Oana Mărginean.

În opinia sa, copiii „trebuie să acumuleze noi cunoştinţe, să le aprofundeze, trebuie să intre în competiţie cu ceilalţi şi toate acestea sunt mult mai uşor de dobândit dacă ei merg la şcoală, la activităţi complementare (sport, muzică, activităţi în aer liber etc) versus activităţi online. Socializarea şi comunicarea sunt esenţiale, fapt dovedit de creşterea depresiei, a atacurilor de panică, a autovătămărilor şi chiar a suicidului; sunt studii care susţin o creştere de 9,3 – 33%”.

„Nu este sănătos pentru copii să stea doar în faţa computerului”

Pentru copii, „nu este sănătos să stea doar în faţa computerului, a televizorului. Ei trebuie să comunice, să relaţioneze cu ceilalţi copii, să se joace, să râdă, să îşi facă prieteni, să aibă activităţi recreative comune, să îşi împărtăşească unele idei constructive, să lucreze în echipe. În plus, faptul că în ultimul an copiii nu au făcut sport, mişcare a dus la apariţia şi altor probleme de sănătate ca supraponderabilitate, afecţiuni nutriţionale, digestive, tulburări de statică”.

Chiar dacă începerea şcolii poate aduce și o creștere a numărului cazurilor de infecţii cu SARS-CoV-2, copiii trebuie învăţaţi să se protejeze, să folosească măştile corespunzător, să se spele pe mâini şi să se dezinfecteze corect. Iată ce spune șefa Clinicii de Pediatrie din Târgu Mureș: „Am o oarecare temere că, dacă începe şcoala, va creşte numărul de cazuri şi ar trebui să educăm copiii în acest sens. Ei trebuie să înveţe să se protejeze. Trebuie să le spunem că acest virus se poate lua prin contact direct, deci se impune o distanţare de cel puţin doi metri, mai ales dacă masca nu este purtată corespunzător. La intrarea în şcoală se va face triaj epidemiologic, iar copiii vor fi corect termometrizaţi. Copiii vor fi instruiţi şi să se spele şi să dezinfecteze corect pe mâini”.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și