Decizie importantă adoptată de Camera Deputaților. Toți angajatorii din România vor fi obligați să respecte noile reguli
Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care îi vizează pe toți angajatorii din România. Aceștia vor avea obligativitatea de a organiza activitatea de resurse umane și salarizarea ”numai cu persoane care dețin competențe în activitatea de personal”.
O prevedere foarte importantă este aceea referitoare la negocierea, încheierea, modificarea contractului individual de muncă sau în cazul desfășurării unei cercetări disciplinare.
În aceste situații, angajatorul respectiv va fi obligat să permită ca ”salariatul să poată fi asistat de un expert în legislația muncii”. Proiectul de lege prevede, de asemenea, ca – în situaţia externalizării activităţii de resurse umane – ”serviciile externe specializate în resurse umane şi salarizare să fie coordonate de un expert în legislaţia muncii”.
Mai mult, este implementată și ”procedura concilierii” în cazul unor eventuale conflicte de muncă.
Moduri de organizare a activității de resurse umane și salarizare
Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților, fiecare angajator din România are dreptul de a-şi organiza activitatea de resurse umane şi salarizare în următoarele moduri:
- prin asumarea de către angajator a atribuţiilor specifice
- prin desemnarea unuia sau mai multor angajaţi cărora să le fie repartizate, prin fişa postului, atribuţii referitoare la activitatea de resurse umane și salarizare
- prin contractarea unor servicii externe specializate în resurse umane şi salarizare
Totodată, proiectul de lege prevede și că între angajator și angajat poate ”interveni un contract de confidentialitate”.
„La negocierea, încheierea sau modificarea contractului individual de muncă ori pe durata concilierii unui conflict individual de muncă, oricare dintre părţi poate fi asistată de către un consultant extern specializat în legislaţia muncii sau de un reprezentant al sindicatului al cărui membru este, conform propriei opţiuni. (…) Cu privire la informaţiile furnizate, prealabil încheierii contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, inclusiv pe durata concilierii, între părţi poate interveni un contract de confidenţialitate”, se arată în proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților, care este și for decizional.