DECIZIE. O mamă din București a fost obligată de instanță să își lase fiica să plece în vacanță în Grecia

Publicat: 12 07. 2020, 13:41
Instanțele din Fetești și Craiova au respins două cereri de revocare a carantinei

Judecătoria Sectorului 1 a decis să o oblige pe o femeie din Capitală să îi permită fiicei sale, în vârstă de 11 ani, să plece în vacanță în Grecia împreună cu tatăl său.

Instanța a ajuns la concluzia că pandemia de COVID-19 nu este un motiv suficient pentru ca mama să se opună plecării fiicei sale în Grecia, informează ziare.com.

Decizia a fost luată după ce un bărbat din București a decis să o cheme în instanță pe fosta soție, solicitând ca aceasta să fie obligată să își dea consimțământul scris pentru ca fiica lor să plece în Grecia cu tatăl său și cu alte persoane.

Tatăl copilului a explicat în instanță că s-a înțeles cu fosta soție să își dea reciproc câte o procură prin care fiecare dintre cei doi să poată să călătorească oricând în străinătate cu minora. Potrivit bărbatului, procurile erau valabile până pe 4 iunie 2022. Cu toate acestea, în luna decembrie a anului trecut, femeia și-a revocat procura, susținând că fostul său soț face „manopere” pentru a o îndepărta pe fetiță de mamă.

Astfel, pentru a putea să meargă în vacanță în Grecia cu fiica sa, bărbatul s-a văzut nevoit să se adreseze instanței.

 

 

La ce concluzie a ajuns instanța?

În urma studierii dosarului, Judecătoria Sectorului 1 a pronunțat o sentință, pe 1 iulie, prin care a obligat-o pe femeie să permită ieșirea fiicei sale din țară.

Judecătorul a susținut că pandemia de COVID-19 nu reprezintă un impediment real pentru ca tatăl să își ia fiica în vacanță.

„Situația globală, de declarare a pandemiei de coronavirus, nu reprezintă, în opinia instanței, un impediment real la desfășurarea excursiei, nici măcar din perspectiva părților. Astfel, deși pârâta a invocat acest impediment în întâmpinare, instanța observă ca acesta nu a mai fost menționat anterior ca argument al opoziției sale, fiind punctat foarte intens doar faptul indepărtării mamei de la luarea deciziilor cu privire la copil și de la informarea acesteia cu privire la copil”, se arată în decizie.

Instanța a mai luat în considerare și faptul că frontierele au fost deschise, ceea ce reprezintă o garanție a siguranței deplasării minorei în Grecia. Judecătorul susține că dacă o astfel de călătorie ar fi fost periculoasă, autoritățile însele ar fi închis granițele.

De asemenea, instanța a mai reținut că fetița a declarat că își dorește să meargă în respectiva călătorie împreună cu tatăl său, cu prietena sa cea mai bună și cu alți doi copii de vârste apropiate.

Judecătorul a mai amintit că „din pricina neînțelegerilor dintre părinți, aceasta a pierdut vacanța din iarnă, episod pe care și-l amintește cu tristețe și își învinovățește mama pentru lipsa excursiei”.

Decizia Judecătoriei este executorie.