Declarația pe proprie răspundere va fi obligatorie pentru bucureștenii care aleg să se vaccineze noaptea. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat pe contul personal de Facebook că deplasarea în afara locuinței între orele 22.00 si 05.00, când circulația este restricționată, va fi permisă celor care merg să se vaccineze. Aceste persoane intră la categoria tratament medical, susține prefectul.
Totuși, ca să poată circula fără niciun fel de probleme, cei în cauză trebuie să aibe la ei o declarație pe proprie răspundere, completată corespunzător.
Documentul în cauză poate fi descarcat si pe telefonul mobil, din aplicația Declarație propria răspundere. Este foarte ușor de înțeles, iar datele se completează imediat. În plus, are și opțiunea de semnătură electronică.
„Există această aplicație simpatică, în care vă puteți face într-un minut declarația pe propria răspundere, dacă doriți să vă vaccinați la 2 dimineața, de exemplu. Super simplu! Și merge și pentru alte motive, desigur”, a scris prefectul Alin Stoica pe Facebook.
De altfel, și Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare împotriva SARS-CoV-2, a insistat asupra faptului că persoanele care doresc să se vaccineze se pot deplasa în Capitală și după orele 22.00, când intră în vigoare restricțiile de circulație impuse de autorități. „Există o menţiune expresă în Hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă a Municipiului Bucureşti. Practic, persoanele care se prezintă la vaccinare după ora 22,00 sunt exceptate de la această restricţie şi se pot prezenta la vaccinare”. La un eventual control al polițiștilor, bucureștenii pot prezenta inclusiv dovada de vaccinare, care atestă unde au fost, mai spune Gheorghiță.
Un adevărat maraton de vaccinare va începe în București de vineri, 7 mai, de la orele 16.00. Campania de imunizare se va derula non-stop până luni dimineață, la 08.00. La Biblioteca Națională și Sala Palatului vor fi 50 de cabinete de vaccinare și nu este necesară niciun fel de programare. Toți cei care vor veni primesc ser de la Pfizer.
Sunt 1200 de voluntari implicați în acest maraton de vaccinare – medici, asistenți medicali, rezidenți și studenți. Foarte important: la cabinetele de vaccinare sunt primite toate persoanele care vor să se imunizeze, indiferent de domiciliu! Persoana care dorește să primească vaccinul are obligația de a prezenta un act de identitate.
Pentru a veni în sprijinul acestei campanii, autobuzele liniilor 104, 117, 178, 300, 313 și 368, care ajung în zona Sălii Palatului și a Bibliotecii Naționale, vor circula și pe timp de noapte, de vineri până luni. „Oricine vrea să se vaccineze împotriva Covid-19 o poate face fără niciun fel de programare, începând de vineri. Împreună cu STB, am convenit să extindem şi noaptea circulaţia autobuzelor pe liniile 104, 117, 178, 300, 313 şi 368, pentru a facilita transportul bucureştenilor la centrele de vaccinare şi înapoi spre casă”, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.