Noi detalii tulburătoare ies la iveală din cadrul anchetei de la spitalul-torță din Piatra Neamț, acolo unde zece oameni au pierit într-un incendiu pe secția ATI.
Surse oficiale din anchetă au declarat pentru GÂNDUL.RO că incendiului ar fi pornit de la supraîncălzirea mai multor prelungitoare de calitate slabă, incendiul fiind urmat și de o explozie.
Inițial, presa a scris că ar fi vorba de un injectomat din salonul ATI. Însă sursele noastre dezvăluie că prelungitoarele erau de o calitate îndoielnică și s-ar fi supraîncălzit.
„Prima dată a luat foc asistenta, la nivelul picioarelor. A văzut că este fum și a intrat să vadă de ce. Medicul transportat în Belgia ar fi intrat când a auzit strigătele asistentei. După incendiu a avut loc o explozie. Sunt martori care spun că s-a auzit de la blocurile din cartierul Mărăței (în lateralul spitalului)”, spun surse oficiale din anchetă pentru GÂNDUL.RO.
Aceleași surse confirmă că etajul al doilea nu avea autorizație DSP pentru reamenajare. Informația a fost confirmată oficial și de DSP Neamț.
Erau puși pereți de rigips verde ca să schimbe circuitele pe unde merge personalul, pentru a nu trece pe același culoar cu pacienții în drum spre saloane. Prin acel rigips au îngustat holul foarte mult. Autorizația DSP era obligatorie pentru orice schimbare a traseelor COVID. Amplasarea unuia dintre noii pereți din rigips blochează o ieșire”, mai spun surse din anchetă pentru GÂNDUL.
Duminică, la doar o zi după tragedie, Lucian Micu, managerul care a demisionat din funcție, declara pentru GÂNDUL.RO că avea toate aprobările de la DSP Neamț.
„Nu am mutat absolut nimic. Pacienții erau în circuitele aprobate de DSP în secțiile ATI. Aveam acordul de la DSP încă de la începutul pandemiei”, a declara managerul Lucian Micu, duminică, pentru GÂNDUL.RO.
Zece pacienți care erau bolnavi de COVID și erau intubați au decedat după ce un incendiu a izbucnit sâmbătă după-amiază la Secția ATI din incinta Spitalului Județean Piatra Neamț, potrivit celui mai nou bilanț. Alte șapte persoane, între care un medic care a suferit arsuri extinse, sunt în stare gravă. Încă trei cadre medicale – un medic și două asistente – au primit îngrijiri pentru arsuri, dar starea lor este mai bună și nu necesită internare.