Prima pagină » Social » DILEMA românilor care muncesc în străinătate: „De ce construim case în țară, dacă e posibil să nu ne mai întoarcem niciodată?”

DILEMA românilor care muncesc în străinătate: „De ce construim case în țară, dacă e posibil să nu ne mai întoarcem niciodată?”

DILEMA românilor care muncesc în străinătate: „De ce construim case în țară, dacă e posibil să nu ne mai întoarcem niciodată?”
Sursa FOTO - caracter ilustrativ: pixabay.com

Se spune că, indiferent unde merge la muncă, pe român îl trage dorul tot spre plaiurile natale. Așa o fi înainte, căci, mai nou, reîntoarcerea în țară intră tot mai rar în discuție.

Dar, cu toate acestea, mulți români aleg în continuare să ridice case în satele și orașele de unde au plecat.

De ce fac ei asta, dacă tot nu se mai întorc, iată dilema care a aprins forumurile din social media.

Are sens o investiție într-un loc în care nu stai?

Subiectul la zi îi are în centru pe românii care locuiesc de ani buni în străinătate și, în loc să-și îmbunătățească viața acolo, aleg să construiască locuințe tot „acasă”, pe plaiurile natale.

„Ce părere aveți despre cei ce locuiesc în străinătate de mulți ani, dar își construiesc casă în România? Adică, în loc să-și trăiască viața, consumă banii pe ceva ce nu vor folosi niciodată… Cum vedeți situația asta?”, a întrebat un român pe un grup de discuții frecventat de conaționali stabiliți în străinătate.

Opiniile sunt împărțite. De exemplu, unii consideră că românii au un simț înnăscut al proprietății, ceva ce s-ar regăsi în ADN-ul lor, în timp ce alții consideră că e mai bine să te orientezi spre o locuință în țara în care ai rezidența.

„Chestia e simplă… dacă vrei să te întorci în România, atunci îți faci casă sau o renovezi pe cea pe care o ai deja. Dacă nu mai vrei să te întorci acasă, te orientezi spre o locuință acolo unde stai… sau stai în chirie pentru totdeauna. Românu’ are simțul proprietății, cred că e o chestie care e în ADN-ul nostru”, a comentat cineva.

Printre cei plecați în străinătate sunt și români care nu se mai gândesc la reîntoarcerea în țară. Ei și-au cumpărat deja case în țările adoptive, bucurându-se de viața de acolo.

Însă, există și o altă categorie, a celor care recunosc că au investit toți banii strânși afară într-o casă în România. Dar, foarte probabil, vorbim despre o locuință pe care nu o vor folosi niciodată.

„Eu sunt unul dintre cei care și-au construit casă în țară. Din viață să nu pleci până nu sădești un copac, până nu-ți faci o casă și o familie. Sperăm la vremuri mai bune, poate le facem ca și case de vacanță, noi ăștia care nu am uitat de unde am plecat… Poate că nu vrem să lăsăm chiar de tot trecutul în urmă”, și-a explicat cineva gestul.

Aceștia sunt românii care spun că nu se știe niciodată ce va aduce viitorul și de aceea „o căsuță, fie ea cât de mică”, în țară, nu strică niciodată.

Profitând de prețurile mici din anii trecuți, cei mai mulți români au ridicat o casă în 3-4 ani. În străinătate, achiziția/construirea unei locuințe poate necesita mult mai mult timp și un angajament financiar considerabil.

Există și români care și-au propus să se întoarcă la pensie în țară și de aceea investesc aici în prezent, visând la o imagine idilică a locurilor natale. Realitatea e, însă, alta, iar relațiile pe care le-au lăsat în urmă, când au plecat, nu se vor mai reface odată cu întoarcerea acasă.

În concluzie, alegerea de a investi într-o casă în România, deși muncești și trăiești peste hotare, depinde în întregime de decizia personală a fiecăruia și este strâns legată de planurile de viitor, de aspirațiile și de sentimentul de apartenență.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și