Prima pagină » Social » Direcția Generală Anticorupție anchetează furtul de energie electrică! Percheziții în Prahova

Direcția Generală Anticorupție anchetează furtul de energie electrică! Percheziții în Prahova

Direcția Generală Anticorupție anchetează furtul de energie electrică! Percheziții în Prahova

Direcția Generală Anticorupție a ajuns să se ocupe de furtul de energie electrică! Luni, 18 ianuarie, în județul Prahova au avut loc mai multe percheziţii într-un dosar instrumentat de procurorii DGA, la descinderi luând parte și ofițeri din cadrul diverselor structuri teritoriale ale MAI.

Cazul furtului de energie electrică este coordonat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Percheziții la cinci firme din Prahova

Conform unui comunicat al DGA, sunt puse în executare 10 mandate de percheziţie domiciliară, dintre care cinci la sediul sau punctul de lucru al unor societăţi comerciale şi alte cinci la domiciliile suspecţilor, precum şi cinci mandate de aducere emise pe numele a doi suspecţi funcţionari publici şi a trei persoane fără calitate specială.

În cauză se efectuează cercetări faţă de cei cinci suspecţi pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, respectiv de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, furt de energie electrică, modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice, executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, favorizarea făptuitorului, omisiunea sesizării şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice”, se precizează în comunicat.

Cum funcționa rețeaua care fura energie electrică

Potrivit DGA, unul dintre suspecţi, care deţine mai multe spaţii industriale şi rezidenţiale, punea la dispoziţie spaţii unde urmau să fie desfăşurate activităţi puternic consumatoare de energie electrică, respectiv instalaţii clandestine de branşare la energie electrică. Aceste instalaţii erau executate şi protejate de cei doi suspecţi funcţionari publici.

Un alt suspect se ocupa de identificarea unor potenţiali clienţi care aveau nevoie de energie electrică de mare putere, fără a fi contorizată. Prin prisma relaţiei cu unul dintre funcţionarii publici, el se ocupa de obţinerea avizelor necesare punerii în funcţiune a instalaţiilor, modificării de putere şi realizarea branşamentelor. Din cercetări a mai rezultat că al doilea suspect funcţionar public se ocupa efectiv de realizarea branşamentelor clandestine şi avea rolul de a remite sume de bani angajaţilor societăţii de distribuţie cu putere de decizie.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele