Suntem în plin sezon cald, iar în multe zone ale țării este invazie de țânțari, iar medicii ne sfătuiesc să ne ferim de aceste insecte, care pot transmite boli grave. Pe lângă malarie sau West Nile, țânțarii pot transmite de la câini un parazit foarte periculos.
„Parazitul malariei, plasmodium, cu diverse specii este un parazit sever care se transmite prin înţepătura unui ţânţar şi care se găseşte în sânge, se multiplică ciclic şi la fiecare 48 sau 72 de ore declaşnează nişte accese febrile, iar infecţia cu plasmodium este chiar cea mai severă, putând să declanşeze sfârşitul pacientul în câteva ore de la debut (…)
Ţănţarii mai sunt responsabili şi de transmiterea unor viroze, cum este de exemplu, virusul care generează infecţia West Nile, care dă meningo-encefalite severe şi care iarăşi reprezintă o urgenţă. Ţânţarii, din cauza ploilor care au tot fost pe la noi sunt numeroşi şi înţeapă, nu se joacă”, a explicat la Antena 3 medicul parazitolog Carmen Crețu.
Medicul mai spune că țânțarii pot transmite un parazit de la câine, care se dezvoltă în inima animalului.
La om, spune medicul, se poate dezvola o larvă care migrează pe sub piele.
„Tot ţânţarii mai transmit o boală care se numeşte dirofilaria. Este un parazit al câinelui. Infecţia câinelui este de foarte multe ori severă, pentru că parazitul se dezvoltă în inima câinelui şi duce la decesul acestuia, dar microfilariile parazitului circulă în sângele căţelului şi atunci ţânţarul înţeapă câinele şi după aceea înţeapă omul şi la om se dezvoltă o larvă care fie ajunge în plămâni şi dă noduli pulmonari, fie migrează pe sub ţesuturi, pe sub piele, pe la rădăcina nasului, trece pe sub conjuctivă, de la un ochi la celălalt, se cantonează în ţesuturile moi”, mai spune medicul.