Prima pagină » Social » DISCRIMINARE. Femeile, plătite mai prost decât bărbații pentru aceeași muncă depusă! Situație șocantă în România

DISCRIMINARE. Femeile, plătite mai prost decât bărbații pentru aceeași muncă depusă! Situație șocantă în România

DISCRIMINARE. Femeile, plătite mai prost decât bărbații pentru aceeași muncă depusă! Situație șocantă în România

În continuare, discriminarea pe bază de sex reprezintă o problemă la nivelul pieței muncii. La nivelul Uniunii Europene, pentru aceeași muncă depusă, femeile continuă să fie mai prost plătite decât bărbații. Iar în România, situația e cu adevărat șocanăt!

Datele sunt furnizate de un studiu comandat de Confederația Europeană a Sindicatelor (CES).

Diferențe salariale de 244 de euro în România

CES este o organizație sindicală care reprezintă 45 de milioane de membri din 38 de țări europene. Studiul de piață a ținut cont de mai multe criterii, inclusiv efort fizic, competenţe și responsabilitate. În cercetare s-au avut în vedere lucrătorii cu normă întreagă de aceeași vârstă și cu un contract permanent, angajați de companii de dimensiuni medii.

Rezultatul arată că în Germania, de exemplu, femeile din sectorul aparaturii de uz casnic câștigă cu 865 de euro mai puțin pe lună ca venit brut decât bărbații care ocupă locuri de muncă ce necesită competențe similare. În România, țară cu salarii semnificativ mai mici, diferenţa medie ca venit net este de 244 de euro!

„Compararea salariilor femeilor și bărbaților din sectorul manufacturier arată clar că femeile sunt plătite mai puțin chiar și atunci când slujbele lor necesită aceleași niveluri de calificare și efort fizic ca cele ale bărbaților. Criza COVID a expus tendința adânc înrădăcinată din spatele salariilor pentru profesiile dominate de femei, îngrijitoarele și personalul de curățenie, recunoscute drept esențiale, în ciuda faptului că sunt printre cel mai prost plătite”, a declarat secretarul general adjunct al CES, Esther Lynch.

Calculele CES arată că femeile vor trebui să aștepte încă 84 de ani pentru a obține salarii egale cu bărbații. Asta, dacă se menține ritmul actual al schimbării salariale.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și