Prima pagină » Social » DOCUMENT. Ce scoate la iveală raportul semnat de Raed Arafat și adresat lui Nelu Tătaru, după tragedia de la ATI Neamț: spitale fără autorizaţie de securitate la incendiu şi instalaţii electrice improvizate

DOCUMENT. Ce scoate la iveală raportul semnat de Raed Arafat și adresat lui Nelu Tătaru, după tragedia de la ATI Neamț: spitale fără autorizaţie de securitate la incendiu şi instalaţii electrice improvizate

DOCUMENT. Ce scoate la iveală raportul semnat de Raed Arafat și adresat lui Nelu Tătaru, după tragedia de la ATI Neamț: spitale fără autorizaţie de securitate la incendiu şi instalaţii electrice improvizate

La scurt timp după incendiul petrecut în noiembrie anul trecut, la secția de ATI a Spitalului Piatra-Neamț, IGSU a efectuat controale în toate spitalele din țară, însă numai în secțiile ATI, deși oxigenul se folosește și în secțiile normale pentru pacienții cu COVID-19. Cu toate că incendiul de la „Matei Balș” nu a izbucnit într-o secție de Terapie Intensivă, „în tot pavilionul, aproape toți pacienții erau dependenţi de oxigen”, preciza chiar medicul Cătălin Apostolescu, cel care a fost de gardă în dimineața incendiului.

Raportul a fost întocmit de pompieri către Ministerul Sănătății pe 15 decembrie, iar astăzi reprezentanți ai Ministerului Sănătății l-au dat publicității.GÂNDUL.RO l-a consultat și a extras principalele nereguli semnalate de inspectorii DSU.

Am onoarea a mă adresa dumneavoastră spre a vă informa cu privire la concluziile controalelor de prevenire executate de personalul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene şi Bucureşti-Ilfov la secţiile ATI din cadrul unităţilor sanitare de la nivelul zonelor de competenţă, în vederea prevenirii şi reducerii riscului de manifestare a unor situaţii de urgenţă, similare incendiului din data de 14.11.2020 produs la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, potrivit informării prezentate anexat. ecții normale, ca la Balș!”, se arată în domentul semnat de Raed Arafat și adresa ministrului de atunci, Nelu Tătaru.

Control ISU în secțiile ATI la sfârșitul anului trecut

Clădiri fără autorizaţie de securitate la incendiu şi instalaţii de detectare şi semnalizare a incendiilor nefuncţionale, sunt neregulile găsite la Instititul Matei Balş la controlul declanşat de ISU în secţiile ATI după incendiul de la Spitalul Piatra Neamţ, de la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut.

Pe lângă acestea, în mai multe spitale a fost sesizată absenţa instalaţiilor de detecţie a incendiilor, dar şi faptul că instalaţiile electrice aveau defecţiuni sau că erau făcute impovizaţii, în timp ce altele erau supraîncărcate.

302 unitități sanitare fără autorizație de securitate la incendiu

Potrivit raportului IGSU, la data de 16 decembrie 2020, din cele 1.392 de clădiri ale unităților sanitare publice și private care funcționau în România, 302 nu dețineau autorizația de securitate la incendiu, însă 120 dintre ele au avize eliberate.

Potrivit sursei citate, 310 clădiri aveau autorizație de securitate la incendiu, 52 erau autorizate parțial, iar 728 nu necesitau obținerea documentului.

Pavilionul de la Institutul „Matei Balş” în care a izbucnit incendiul soldat cu cinci morți avea aviz din partea pompierilor, însă nu și autorizaţie, a declarat, vineri seară, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. El a spus că, în urma unui control din noiembrie, ISU Bucureşti a stabilit clar lipsa autorizaţiei şi a fost dat un avertisment în acest sens. „Dar, vreau să se înţeleagă încă un lucru: existenţa autorizaţiei, poate că, chiar şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii„, a susținut Raed Arafat.

Ce nereguli au constatat inspectorii DSU în spitale:

  • funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu;
  • neasigurarea condiţiilor pentru limitarea propagării focului şi fumului în interiorul construcţiilor;
  • nedotarea construcţiilor cu instalaţii de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor;
  • nefuncţionarea instalaţiilor de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor;
  • nedotarea construcţiilor cu instalaţii de hidranţi exteriori/interiori de incendiu;
  • nefuncţionarea instalaţiilor de hidranţi interiori/exteriori de incendiu;
  • neasigurarea mentenanţei la instalaţiile de detectare, semnalizare, alarmare a incendiilor;
  • neasigurarca mentenanţei la instalaţiile de stingere a incendiilor;
  • nedotarea spaţiilor cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare);
  • neasigurarea verificării periodice a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor;
  • nefuncţionarea instalaţiei de iluminat de securitate pentru evacuare;
  • neasigurarea condiţiilor de evacuare în caz de situaţii de urgenţă;
  • exploatarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor;
  • neverificarea periodică a instalaţiilor electrice cu personal atestat;
  • neasiguarea condiţiilor de acces al autospecialelor de intervenţie la obiectiv;
  • neconstituirea Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă

Lista spitalelor din București care funcționează fără autorizaţie de securitate la incendiu:

În Bucureşti – Ilfov, au fost găsite fără autorizaţie de securitate la incendiu 18 obiective:Institutul de Pneumofiziologie Marius Nasta SS- Pavilion 1 şi 2, Spitalul Clinic Nicolae Malaxa S2, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş S2 Corpul Cl0 cu UPU pavilon 4 gardă, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” Sl, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Sl, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu” Sl, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti SS, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov, Spitalul Clinic Colţea S3, Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu Rusescu S2, Spitalul Clinic Filantropia S 1.

Institutul Matei Balş figura şi pe lista unităţilor sanitare unde nu funcţionează instalaţiile de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor.

Vlad Voiculescu a anunțat măsuri urgente

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a anunţat sâmbătă măsuri urgente pentru ca tragedii precum cele la Institutul Matei Balş, de vineri, sau Piatra Neamţ, de la jumătatea lui noiembrie 2020, să nu se repete, printre acestea fiind adoptarea de măsuri împreună cu IGSU. El a anunţat că marţi va fi finalizat un raport privind stadiul măsurilor luate de la controalele din luna noiembrie a anului 2020.

Șapte pacienți au murit într-un incendiu izbucnit vineri dimineață, în jurul orei 5, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București.Trei dintre victime au fost găsite carbonizate. În cazul celei de-a patra, tentativele de resuscitare au eșuat. Celelalte două victime au decedat ulterior la spital.

DOCUMENTAT INTEGRAL POATE FI CONSULTAT MAI JOS:

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele

Citește și