Prima pagină » Social » Documentul fără de care nu mai poți ieși din țară! Nu este „pașaportul Covid”

Documentul fără de care nu mai poți ieși din țară! Nu este „pașaportul Covid”

Documentul fără de care nu mai poți ieși din țară! Nu este „pașaportul Covid”

Cartea de identitate electronică este documentul fără de care nu mai poți ieși din țară! Vine la pachet cu o serie de beneficii şi nu este obligatorie, însă fără acest act vei fi întors de la graniță, confirmă preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea.

Șeful ADR a făcut o serie de precizări importante cu prilejul celei de-a 25-a ediţii a evenimentului Ziua Comunicaţiilor.

Ce este nodul eIDAS. Datele personale, transmise între toate instituțiile din UE

„Această carte electronică de identitate va putea oferi cetăţeanului român posibilitatea de a interacţiona în format digital cu instituţiile publice. Nodul eIDAS va permite comunicarea datelor dintre instituţiile guvernamentale din România împreună cu toate celelalte instituţii de la nivel european. Practic, identitatea noastră va putea circula în toată Uniunea Europeană şi identitatea celorlalţi cetăţeni europeni va putea fi recunoscută de instituţiile publice din România”, a subliniat Oprea.

El a adăugat că procesul de identificare electronică va fi completat de platforma software centralizată PSCID. Prin aceasta, cu o logare unică, fiecare cetăţean din România poate naviga în orice platformă electronică. „Autoritatea pentru Digitalizarea României are în implementare proiectul PSCID, platforma software centralizată de identitate digitală care va acţiona ca poartă unică de intrare în toate platformele de e-Guvernare din România. Mai simplu: aşa cum în momentul de faţă ne logăm cu Facebook şi Gmail într-o platformă privată, ne vom putea loga cu această identitate electronică o singură dată şi vom putea naviga nestingheriţi în orice platformă electronică!”.

Cartea de identitate electronică, la pachet cu beneficii, dar și restricții

Cartea de identitate electronică nu va fi obligatorie, susține șeful ADR. Totuși, Octavian Oprea îi atacă pe românii care refuză documentul, fără a ține cont de argumentele lor. „Există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat”, spune Oprea. Pentru ei, ADR are următoarea soluți, dar și veste proastă: „Le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii, în continuare, a unei simple bucăţi de plastic, cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România. Dar, nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării”.

Conform datelor ADR, proiectul privind crearea Platformei Software Centralizată pentru Identificare Digitală – PSCID trebuie implementat în perioada 1 septembrie 2020 – 31 august 2023.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și