24 iulie 2019 – 24 iulie 2021. Au trecut doi ani de la dispariția Alexandrei Măceșanu, adolescenta de 15 ani răpită de Gheorghe Dincă, pe care autoritățile nu au reușit să o salveze, deși fata a apelat de trei ori 112, cerând cu disperare ajutor. Cazul Caracal a cutremurat România, a scos la iveală legături ale clanurilor interlope cu oamenii legii, a adus demisii și demiteri, anchete și un proces care încă nu a lămurit ce s-a întâmplat în ziua în care Alexandra a fost văzută pentru ultima dată înainte de a fi dusă de răpitorul ei în casa groazei.
Dosarul în care Gheorghe Dincă, în vârstă de 66 de ani, este acuzat că pe 24 iulie 2019 a răpit-o, a violat-o și a ucis-o pe Alexandra Măceșanu, iar cu trei luni înainte a ucis-o pe Luiza Melencu, a fost înregistrat în ianuarie 2020 la Tribunalul Olt din Slatina, însă procesul bate pasul pe loc. Pe 9 iunie, instanța a amânat din nou judecata în dosar, un nou termen fiind stabilit pe 28 iulie.
Alături de Dincă este judecat și Ștefan Risipițeanu, pentru că ar fi violat-o pe Luiza când fata era sechestrată în casa lui Gheorghe Dincă. Amândoi sunt închiși în Penitenciarul Craiova, în arest preventiv.
Apelul la 112 care a cutremurat România
Răpirea și uciderea Luizei Melencu și a Alexandrei Măceșeanu a șocat România în 2019. Alexandra a fost rapită pe 24 iulie de Gheorghe Dincă, după ce s-a urcat în mașina lui pentru a ajunge din satul său, Dobrosloveni, la Caracal. Ultimele ei vorbe sunt cele din apelul disperat la 112, din 25 iulie, de la ora 11:05, când spunea că a fost sechestrată și violată într-o casă din Caracal și implora să fie salvată.
Intervenția poliției în casa lui Dincă venea însă prea târziu pentru Alexandra, după 19 ore de la apelul ei disperat și la 48 de ore după ce fusese răpită. Când au intrat în curtea casei lui Dincă, în dimineaţa zilei de 26 iulie 2019, polițiștii n-au mai găsit decât cenuşă şi fragmente de oase sub un butoi.
Trupul fetei nu a fost găsit niciodată, iar Dincă le-a spus anchetatorilor că a ucis-o și a ars-o în butoi.
La scurt timp de la prinderea lui Dincă, anchetatorii au descoperit că în aprilie mai comisese o faptă. Luiza Melencu s-a urcat în mașina lui Gheorghe Dincă de la marginea orașului Caracal, pentru a se întoare acasă, în satul Dioști. A fost ultima dată când Luiza a fost văzută în viață.
La acea vreme, atât dispariția fetelor, cât și gestionarea cazului de către autorități a stârnit revolta publică și a dus la demisia ministrului de Interne de atunci, Nicolae Moga și la demiterea șefului Poliției Române, Ioan Buda, a prefectul județului Olt, Petre Silviu Neacșu, și a șefului Inspectoratului de Poliție Județean Olt, Cristian Voiculescu.
Cazul a fost atunci preluat de structura centrală a DIICOT.
Ce a arătat expertiza medico-legală
Pe 26 iulie, în urma unei percheziţii, în locuinţa lui Dincă din Caracal au fost găsite într-un butoi, printre cenuşă, resturi osoase de natură umană. Raportul de expertiză medico-legală a indicat faptul că persoana de sex feminin evidenţiată în urma analizelor genetice ale probelor biologice de os este Alexandra Măceşanu, cu o probabilitate de 99,93%.
Gheorghe Dincă a recunoscut atunci că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu, pe 25 iulie, când a surprins-o cu telefonul în mână sunând la 112 şi, ulterior, i-a incinerat corpul. De asemenea, el a susţinut că a ucis-o şi pe Luiza Melencu, dispărută în luna aprilie.
Gheorghe Dincă, trimis în judecată de un an şi jumătate
A trecut un an și jumătate de când Gheorge Dincă a fost trimis în judecată de DIICOT, pentru trafic de persoane, trafic de minori, viol, omor calificat și profanarea de cadavre sau morminte. În acelaşi dosar, Ştefan Risipiţeanu e acuzat de viol.
Timp de nouă luni, dosarul crimelor de la Caracal a stat în camera preliminară, pentru ca un judecător să verifice dacă probele au fost legal administrate de procurori.
În aprilie, avocata familiei Melencu spunea că procesul ar putea dura mulți ani, pentru să sunt zeci de martori care trebuie să fie audiați.
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult