Mai multe persoane au fost înșelate că vor primi loc de muncă în Oslo și Berlin, însă în realitate au fost lăsate fără acte de identitate și puse să cerșească.
În spatele acestei rețele de trafic de persoane s-ar afla doi bărbați din județul Gorj.
Polițiști ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Gorj, împreună cu un procuror din cadrul DIICOT Gorj, au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară în județ și 4 mandate de aducere (față de 2 persoane cercetate și 2 martori), într-un dosar penal ce vizează săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.
„În fapt, în perioada mai 2016 – decembrie 2017, cele două persoane cercetate, din județul Gorj, ar fi exploatat, pe teritoriul Norvegiei și Germaniei, mai multe persoane pe care le-ar fi obligat să cerșească, prin folosirea de amenințări și acte de violență și ar fi profitat de starea de vulnerabilitate a acestora, însușindu-și banii obținuți din cerșetorie.
Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit faptul că, în anul 2016, persoanele vizate, sub pretextul oferirii unui loc de muncă bine plătit, în afara țării, ar fi transportat mai multe persoane în orașele Oslo și Berlin, pe care le-ar fi obligat să practice cerșetoria, în baza unui program și itinerariu prestabilite, reținându-le actele de identitate”, arată Poliția Română într-un comunicat.
Potrivit DIICOT, autoritățile judiciare norvegiene din cadrul Parchetului din Oslo au făcut cerere către cele române pentru preluarea urmăririi penale.
În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite și ridicate mari sume de bani și bunuri – 12.600 de lei, 300 de euro, 2.000 de coroane norvegiene, 350 de coroane daneze, 4 telefoane mobile și mai multe înscrisuri.
Astfel, joi, 4 ianuarie, procurorul de caz a dispus reținerea pentru 24 de ore față de cele două persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunii, acestea fiind introduse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, urmând a fi luate măsuri legale.