Ponderea fumătorilor în populația României a fost în creștere în ultimii ani, în pofida campaniilor de promovare a renunțării la acest obicei dăunător. Dragoș Bucurenci, Director External Affairs al Philip Morris România, a explicat, într-un interviu pentru Q Magazine, ce alternativă propune consumatorilor compania la țigările clasice și care a fost contribuția la formarea Produsului Intern Brut al României.
„România este o țară cu potențial, o țară în care mediul de afaceri are spațiul necesar să se dezvolte. Este, însă, și una dintre puţinele ţări din Uniunea Europeană în care vedem o creştere a prevalenţei fumatului în ultimii ani. Aceasta este o realitate care ar trebui să ne îngrijoreze pe toți. Avem 5 milioane de fumători români, iar conform datelor furnizate de Eurobarometru, avem o creştere de două puncte procentuale în 2020 faţă de 2017”, a declarat Directorul External Affairs al Philip Morris România.
Întrebat care sunt proiectele prin care PMI contribuie la realizarea propriei viziuni a companiei „O lume fără fum”, Dragoș Bucurenci a răspuns că O lume fără fum este posibilă, trebuie doar să înlocuim cât mai rapid țigările cu alternative validate științific, mai puțin dăunătoare, pentru acei fumători care nu renunță complet la nicotină.
„În prezent, numărul fumătorilor la nivel global este de 1 miliard, o cifră care a rămas aproape constantă de foarte mulţi ani. Această cifră ne arată că eforturile de a-i convinge pe fumători să se lase de fumat, precum şi eforturile de a-i convinge pe nefumători să nu se apuce de fumat nu dau tocmai rezultatele scontate.Rămânem așadar concentrați pe misiunea noastră de a construi un viitor fără fum și pe nevoia reală de a explica, ori de câte ori este nevoie, de ce IQOS este o alternativă mai bună. În plus, trăim în era tehnologiei și a inovației, așadar continuăm să investim în știință și cercetare, pentru a accelera tranziţia de la ţigări la alternative fără fum, adică la produse mai puțin nocive, care să răspundă, în același timp, cât mai bine nevoilor fumătorilor adulți”, a explicat Directorul External Affairs al Philip Morris România.
„Dacă privim spre România, aproape 300.000 de fumători români adulţi au ales IQOS ca o alternativă mai bună la continuarea fumatului şi sperăm ca acest proces să continue. Suntem mândri de tot ce am reușit să realizăm până acum. Aproape 600 de milioane de dolari au fost investiți de când am început transformarea fabricii din Otopeni într-o unitate de producție de ultimă generație. Ca urmare a acestor investiții, fabrica Philip Morris International din România s-a transformat dintr-una producătoare de țigarete într-una care produce consumabile pentru IQOS și alte alternative fără fum”, a spus Dragoș Bucurenci.
Potrivit acestuia, fabrica Philip Morris România din Otopeni este în centrul strategiei de reducere a riscurilor asociate fumatului, alături de alte șapte fabrici din lume care produc consumabile pentru IQOS. „Investițiile în inovație sunt esențiale, ele reprezintă viitorul, iar ambiția noastră este să punem România pe harta inovației și să oferim sutelor de milioane de fumători din întreaga lume o alternativă mai bună la continuarea fumatului. Evident, pentru a ne continua investițiile, avem nevoie de predictibilitate legislativă și de un cadru fiscal echilibrat care să favorizeze inovația. Salutăm, așadar, modificările aduse în această vară Codului Fiscal. Este foarte important că avem un calendar de creștere a accizelor, pentru că acest fapt oferă predictibilitate. Doar așa putem să construim o Românie fără fum”, a explicat specialistul în comunicare.
Dragoș Bucurenci a detaliat și contribuția companiei la buget, pe lângă investiție de 600 de milioane de dolari, respectiv cei 500 de milioane de dolari care s-a modernizat deja fabrica de la Otopeni, plus, până la finalul anului viitor, Philip Morris România mai investește peste 100 de milioane de dolari.
În 2020, impactul Philip Morris România a fost estimat la 4,4 miliarde de lei, adică 0,42% din PIB-ul României, conform datelor companiei.