Creșterea prețurilor îi afectează pe românii cu venituri mici, care caută soluții pentru a avea ce să pună pe masa de paște.
În contextul în care mai toate produsele s-au scumpit în acest an, batrânii cu pensii mici sunt nevoiți fie să reducă din cumpărăturile pe cate le făceau în vremurile bune, fie să taie din lista cu medicamente, fie să se împrumute.
„Ce să facem de Sfintele Paşti? Punem şi noi acolo de o ciorbă de miel, că de friptură nu avem bani. Toate s-au scumpit, parcă nici nu îţi mai vine să mănânci. Şi o ciorbă de zarzavat te duce aproape de milion. Suntem vai de capul nostru… Rupem de la medicamente ca să putem lua şi noi o bucăţică de carne”, spune o pensionară aflată la cumpărături în Piaţa Moghioroş din Bucureşti, care a povestit cu jurnaliștii de la Antena 3.
Pensionara a mărturisit că, pentru a pune câteva preparate tradiționale pe masa de Paşte, s-a împrumutat cu o dobândă de 50% pentru două luni: „Am găsit pe cineva care îmi dă şi mie zece milioane şi să dau înapoi 15, peste două luni”.
Pensia medie în luna martie în sistemul asigurărilor sociale de stat a fpst de 1.773 lei, cu 10,87% mai mare decât în aceeași lună a anului trecut, iar pensia minimă – respectiv indemnizația socială pentru pensionari – a crescut la 1.000 de lei, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice.
În același timp, rata anuală a inflației a crescut peste pragul de 10%, conform datelor oficiale publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS), ritm previzionat și de Banca Națională a României (INS).
INS a anunțat că rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022, comparativ cu luna martie 2021, a ajuns la un nivel de două cifre, resepctiv de 10,2%. În urmă cu o lună, în luna februarie 2022 comparativ cu luna februarie 2021, acest indicator era de 8,5%.
Cele mai mari creșteri ale prețurilor de consum au fost, în martie 2022, față de martie 2021, la marfuri alimentare, de 11,2%, urmate de mărfuri nealimentare, de 11,86% și servicii, de 6,53%. Scumpirea cea mai mare de la an la an a fost la gaze, de 46,49%, asta și în contextul în care s-au luat în considerare prevederile OUG nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece (noiembrie 2021 – martie 2022).