O ursoaică agresivă umblă vineri prin Bușteni, în zona Castelului Cantacuzino din staţiunea montană, și își caută disperată cei trei pui care au fost uciși de tren, în noaptea de joi spre vineri.
Cei trei pui au fost loviți mortal la o trecere de nivel cu cale ferată, în noaptea de joi spre vineri, notează Agerpres.
Ursoaica se plimbă acum prin Bușteni și a revenit de mai multe ori în zona în care a avut loc accidentul, căutându-şi puii şi intrând în mai multe gospodării, comportamentul ei fiind unul agresiv.
Femela de urs se afla la oarele 17.00, vineri, în zona Castelului Cantacuzino, care este frecventat de turişti, în special de copii.
Având în vedere aceste aspecte, jandarmii au solicitat instituţiilor abilitate acordul pentru tranchilizarea animalului şi relocarea acestuia. Zona este monitorizată în continuare de autorităţi.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat, miercuri, în dezbatere publică, un program în premieră în România: „Conservarea biodiversității prin coexistența dintre om și carnivore mari”, care presupune finanțarea pentru populație de kit-uri complete de garduri electrice, care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor etc.
Gardurile electrice au rolul de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun și lup) prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele etc, potrivit Ministerului Mediului.
Potrivit Ministerului Mediului, Populația poate primi până la 2000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor obiectivelor pe care vor să le protejeze. Suma finanțată prin Administrația Fondului pentru Mediu acoperă în proporție de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc.