DRASTIC. Amenzile pentru lipsa măștii de protecție în starea de alertă sunt COLOSALE!

Publicat: 23 05. 2020, 17:17
Foto: Mediafax

În starea de alertă, românii trebuie să poarte măști de protecție în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise. Cine nu se supune legii riscă amenzi de până la 2.500 de lei.

Amenda pentru lipsa măştii în locurile amintite este cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei şi este prevăzută în Legea 55/2020 privind starea de alertă, în vigoare din 18 mai.

Drastic. Agentul decide sancțiunea

Odată ce o persoană a fost sancţionată şi a intrat în posesia procesului-verbal de contravenţie, ea are 15 zile la dispoziţie pentru a plăti jumătate din amenda aplicată de poliţist. De altfel, agentul constatator va fi cel care va decide sancţiunea.

În funcţie de comportamentul respectivei persoane, agentul poate da şi avertisment, în conformitate cu prevederile OG 2/2001. În schimb, dacă va face scandal şi nu va vrea să se legitimeze, spre exemplu, poliţistul va putea invoca circumstanţe agravante şi va putea aplica chiar maximul legal, respectiv suma de 2.500 de lei.

Masca, obligatorie în spații închise dar și în gară

Ordinul comun al Ministerului de Interne și al Ministerului Transporturilor privind măsuri și reguli în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, pentru combaterea răspândirii noului coronavirus prevede ca purtarea măștii să fie obligatorie și în gări, pe peroane dar și la metrou.

Ordinul privind regulile în ceeea ce privește transporutul în comun a fost publicat sâmbătă în Monitorul Oficial.

Astfel, purtarea măștii nu mai este o recomandare în transportul public, ci obligație, chiar și pe peroanele gărilor.

Măsurarea temperaturii este obligatorie

Ordinul comun al MS și MAI prevede obligativitatea măsurării temperaturii la intrarea în unităţile/ spațiile comerciale, precum și obligativitatea purtării măştilor de protecţie în spaţiile publice închise.

În felul acesta, prin publicarea ordinului în Monitorul Oficial, cele două măsuri de prevenție devin obligatorii și oricine le încalcă se supune rigorilor legii.