Prima pagină » Social » DUREREA badantelor din Italia, surprinsă într-o carte. „Ne-am făcut bagajul și am urcat în autobuz. Fără să știm când îi vom mai revedea pe cei dragi”

DUREREA badantelor din Italia, surprinsă într-o carte. „Ne-am făcut bagajul și am urcat în autobuz. Fără să știm când îi vom mai revedea pe cei dragi”

DUREREA badantelor din Italia, surprinsă într-o carte. „Ne-am făcut bagajul și am urcat în autobuz. Fără să știm când îi vom mai revedea pe cei dragi”
Durerea badantelor din Italia, surprinsă într-o carte. „Ne-am făcut bagajul și am urcat în autobuz. Fără să știm când îi vom mai revedea pe cei dragi”

Multe românce au plecat din țară, de-a lungul timpului, pentru a lucra ca badante în Italia, adică pentru a se ocupa de persoane în vârstă care au nevoie de îngrijire personalizată și permanentă.

Însă decizia femeilor de a merge să îngrijească bătrâni în Italia nu este una deloc ușoară, iar scriitoarea Sara Rossi Guidicelli a scris o carte despre condiția acestora, carte intitulată „Natasha prende il bus. Storie di badanti, di madri e di figlie”, arată rotalianul.com.

Personajele cărții, badantele, povestesc de unde vin, din România, Rusia, Polonia, Ucraina, Moldova, despre călătoria pe care au făcut-o precum și despre dificultățile întâmpinate odată sosite în Italia.

Cartea redă mărturii ale nouă femei care au plecat din Europa de Est pentru a câștiga mai mulți bani în Italia și care au lăsat în urmă familii, speranțe, vise, vieți.

„Suntem cele care trebuie să găsească cuvintele potrivite, în fața vieții și a morții. Suntem ca niște fiice ale voastre, ca prietene, ca mirodeniile din Evul Mediu care au ajuns aici din Orient. Suntem dragostea care vine din Est.

Trebuie să aducem zâmbet, să ușurăm durerea în ultimii ani, ultimele luni sau ultimele minute din viața unor oameni. Am venit aici cu această misiune. Și când am terminat, aproape întotdeauna ne întoarcem acasă.

Când am plecat, nu toate familiile noastre erau de acord. Anumiți soți poate că da; aproape niciodată mamele sau copiii. Apoi, poate copiii se obișnuiesc. Cresc și, până la urmă, acei bani care vin din Occident sunt atât de bineveniți! Știm întotdeauna ziua exactă în care am ajuns și, în timp ce avem grijă de alții, știm întotdeauna ce face mama noastră, la 2000 de kilometri distanță de aici.

Suntem îngrijitoarele venite din România, Polonia, Ucraina, Rusia, Moldova. Am cunoscut comunismul. Ne-au învățat să avem grijă de alții și am învățat să avem grijă de noi înșine.

Suntem toate diferite, unele erau elegante, altele mai puțin, unele profesoare, altele deja îngrijitoare, unele mame a șase copii, altele văduve. La un moment dat, însă, toate ne-am făcut bagajul și ne-am urcat într-un autobuz.

Când ajungem, ni-i dați pe părinții voștri și cheile casei, ne dați baia și bucătăria, hainele de pus pe ei; ne dați încrederea, pentru că este o întâlnire pe nevăzute. Pentru voi și pentru noi. Vă dăm răbdarea, afecțiunea, toată grija de care suntem capabile”, se arată în cartea care scoate la iveală suferința femeilor care merg să îngrijească bătrâni în Peninsulă.

Ce condiție i-a pus o bătrână unei badante din Italia pentru a mosteni toată averea

Carla, o bătrănă din Italia, a trăit cel mai cumplit lucru care i se poate întâmpla unui părinte: și-a pierdut fiica! Viață Carlei a fost devastată în urmă cu șapte ani, atiunci când fiica sa și-a pierdut viața într-un accident de mașină.

Singura consolare pe care a avut-o a fost Ciccio, un cățel metis de mărime medie și în îngrijitoarea sa, venită de departe.

Carla a fost martoră la legătura specială care s-a format între Ciccio și badantă și a fost profund mulțumită de grija și afecțiunea pe care îngrijitoarea i le-a arătat atât ei, cât și câinelui.

Acest lucru a condus la decizia Carlei de a-și scrie testamentul în favoarea badantei, cu condiția clară că aceasta din urmă va trebui să aibă grijă de Ciccio după moartea sa. Astfel, a contactat un notar de încredere pentru a formaliza testamentul, lăsând toată averea îngrijitoarei, cu condiția ca aceasta să aibă grijă de Ciccio, scrie Rotalianul. Citește mai mult…

Sursa foto: Shutterstock

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și