Educație IMOBILIARĂ. Ligia Deca respinge acuzațiile USR, nici vorbă de jonglerii cu fonduri PNRR în beneficiul rectorilor
Ligia Deca, ministrul Educaţiei, respinge acuzațiile USR cum c-ar pregăti tunuri imobiliare, prin noile adăugiri la legile Educației. USR argumentează că modificările propuse la Legea legilor învăţământului superior au în vedere utilizarea terenurilor statului pentru implementarea unor proiecte din fonduri europene, în beneficiu indirect al „mafiei rectorilor”. Potrivit ministerului, dreptul de superficie constituit pe domeniul public s-ar acorda unei instituţii de stat, fără schimbarea destinaţiei şi nici a titularului dreptului de proprietate.
Dreptul de superficie este dreptul de proprietate asupra clădirii construite sau plantației aflate pe terenul altei persoane și drept de folosință asupra acelui teren.
Ministerul Educaţiei a transmis, luni seară, precizări cu privire la propunerile de modificare şi completare a prevederilor art. 152 din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare.
Important de precizat este faptul că dreptul de superficie constituit pe domeniul public s-ar acorda unei instituţii de învăţământ superior de stat, pentru uz public, fără schimbarea destinaţiei şi nici a titularului dreptului de proprietate, au transmis oficialii Ministerului Educaţiei.
Explicațiile Educației în numele Deca
Potrivit instituţiei, modificările au avut în vedere următoarele:
- priorităţile strategice naţionale determinate atât de implementarea volumului de investiţii alocate din fonduri europene prin Politica de coeziune 2021 – 2027 pentru infrastructura educaţională, cât şi de implementarea prin PNRR a proiectelor de investiţii publice în infrastructura de educaţie;
- situaţia unor terenuri aflate în proprietatea publică a statului român şi în administrarea unor entităţi publice ale statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale ce pot fi utilizate pentru a implementa proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile care pot contribui pe termen lung la dezvoltarea învăţământului superior şi la îmbunătăţirea condiţiilor de cazare pentru studenţi;
- evitarea riscului de suspendare a fondurilor alocate prin PNRR şi prin Politica de coeziune 2021 – 2027 pentru instituţiile de învăţământ superior;
- sprijinirea procesului de gestionare eficientă a patrimoniului aflat în proprietatea statului român,
- solicitarea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti care doreşte să implementeze mai multe proiecte finanţate din fonduri nerambursabile având ca obiect dezvoltarea infrastructurii proprii.
Senatorul USR Ştefan Pălărie o acuză pe Ligia Deca, ministrul Educaţiei Naţionale, că, în loc să se ocupe de redresarea situaţiei catastrofale a învăţământului românesc, se preocupă mai mult de satisfacerea ambiţiilor imobiliare ale unor rectori.