Efectul Sivache-Nicușor Dan asupra sănătății. Spitalul Colentina nu mai are aviz de funcționare. Apel DISPERAT al medicilor la ministrul Rafila
Spitalul Clinic Colentina stă pe un butoi de pulbere, la un pas de faliment. Medicii și întregul personal s-au confruntat în ultima perioadă de timp cu o conducere haotică, iar ultimii manageri au fost dirijați de bagheta directoarei ASSMB, Oana Sivache, omul-cheie în administrarea spitalelor aflate sub tutela primarului general Nicușor Dan. Rezultatul, Spitalul Colentina nu mai are la această oră aviz de funcționare, iar DSP amână să acorde unul conform.
În pavilioanele care se află acum în renovare s-au făcut relocări abracadabrante în urma cărora au dispărut – spun surse medicale – aproape 100 de paturi din 800.
Spital de balamuc
Peste tot s-a instalat degringolada, și maxima presiune apasă pe pacienții care nu mai pot primi îngrijirile corespunzătoare, după ce a fost dată peste cap toată activitatea unor secții precum cea de Chirurgie generală condusă de conf.dr. Bogdan Mastalier-Manolescu și s-a extins cea de Chirurgie I- favorită a actualei conduceri manageriale a spitalului.
Alte exemple: în Pavilionul B, la această oră stau claie peste grămadă Oropedia, Neurologia, ORL-ul, Pavilionul G este închis de pe vremea covidului, iar Chirurgia Plastică nu mai are cum să-și desfășoare activitatea de două luni de zile.
Oana Sivache, vizită inopinată
Șefa ASSMB, Oana Sivache a vizitat recent, spitalul pe șest (n,.r.-afirmă sursele Gândul), fără știința multora dintre șefii de secții, la braț cu managerul Liviu Oltean, dar nu a observat marile probleme pe care chiar și controalele efectuate de inspectorii DSP le-au menționat, negru pe alb, în procesul verbal de constatare din 8.06.2022.
Pavilioane înghițite de premianți
Mai mult, Sivache nu a făcut nimic pentru a redresa situația legată de un compartiment foarte important care a fost „înghițit” la propriu de către Chirurgia I condusă de dr. Cristian Potecă în timpul acestei reorganizări aberante a pavilioanelor. E vorba de Compartimentul de Chirurgie Plastică, care funcționa perfect de 23 de ani, dar acum acum este “mutilat”.
La începutul lunii mai 2023, acest compartiment împreună cu Secția Chirurgie 1 au fost relocate în pavilionul G pentru efectuarea de lucrări de modernizare la etajul 2 din pavilionul F. În urma acestei relocări, medicii de la Chirurgie Plastică au atenționat asupra acestei decizii întrucât relocarea paturilor lor se făcuse pe amplasamentul unde funcționaseră paturile de septici ale Ortopediei.
Cadrele medicale din acest compartiment au făcut un memoriu, în 29.01.2024, către managerul spitalului. Dr. Liviu Oltean, atrăgând atenția asupra tuturor problemelor legate de această relocare.
De aproape o lună, lucrările de amenajare s-au încheiat și nu am înțeles de ce nu revenim în spațiul alocat, au solicitat medicii plasticieni.
Internările au fost sistate
Nici acum situația nu a fost rezolvată. Nebăgați în seamă de conducerea spitalului, medicii de la Compartimentul de Chirurgie plastică au decis sistarea internărilor începând cu finele lunii ianuarie 2024.
„Colectivul Compartimentului de Chirurgie plastică a decis să sisteze internările în actuala locație începând cu data de 29 ianuarie până când vom putea să ne reluăm activitatea în condiții normale, conform ASF, conform reglementărilor sanitare în vigoare și conform indicatorilor noștri de performanță. În acest moment avem o listă de așteptare care depășește două luni cu pacienți consultați oficial cu foi de prezentare. De asemenea dorim să cunoaștem care sunt planurile ASSSMB și ale Spitalului Clinic Colentina cu privire la Compartimentul de chirurgie plastică pe termen scurt și mediu. Dorim toate garanțiile că ne vom putea desfășura munca în condiții normale fără frica perpetuă că putem fi invadați de colegii din Secția Chirurgie 1”, se arată în Memoriul colectivului de la Chirurgie plastică, document aflat în posesia Gândul. Culmea, însă, spitalul Colentina nu are la această oră aviz de funcționare, iar DSP a dat dovadă de vigilență maximă și nu a dat nici acum OK-ul pentru un nou aviz.
Tensiunea maximă acumulată în această perioadă de cadrele medicale din spital a culminat cu un memoriu mult mai amplu care a ajuns în urmă cu două zile pe masa ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.
Srisoarea deschisă pentru ministrul Rafila
- Spitalul funcționează fără autorizație sanitară de funcționare de cel puțîn 10 luni, ceea ce a dus la retragerea finanțării de către CASMB și la pierderi financiare semnificative.
- Structura spitalului nu respectă normele aprobate de Ministerul Sănătății, cu aproximativ 150 de paturi mai puțîn decât cele aprobate, ceea ce a dus la o reducere a finanțării.
- Spitalul se confruntă cu un colaps financiar, având pierderi de milioane de lei, ceea ce afectează capacitatea de a furniza servicii medicale de calitate.
- Planul de conformare impus de DSP nu a fost respectat, iar deciziile manageriale au dus la deturnarea acestuia, afectând autorizația de funcționare a spitalului.
- Secții întregi au fost închise sau mutate fără consultarea adecvată a personalului medical, afectând calitatea serviciilor medicale.
- Decizii abuzive au afectat funcționarea compartimentului de Chirurgie Plastică, iar propunerile de relocare nu sunt fezabile sau corespund normelor de siguranță și calitate.
- Există discriminare și dublă măsură în tratarea secțiilor de Chirurgie Generală, iar deciziile manageriale nu sunt transparente sau justificate.
- Secțiile de Ortopedie, Neurochirurgie și ORL funcționează în condiții precare, iar resursele sunt subutilizate sau distribuite în mod ineficient.
- Activitățile didactice sunt perturbate, iar lipsa de transparență managerială afectează personalul și pacienții.
- Spitalul nu poate prezența un memoriu tehnic valid pentru autorizare, din cauza lipsei de transparență și consultare în luarea deciziilor.
- Finanțarea spitalului este afectată de reducerea numărului de paturi autorizate, iar deciziile manageriale nu sunt susținute de argumente obiective.
- Lipsa de management adecvat a dus la situația critică a spitalului, cu manageri interimari ineficienți și fără transparență.