Este pregătită România pentru iarna 2020-2021? Răspunsul Ministerului Economiei
Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a transmis, miercuri, în urma primei întâlniri a Comandamentului Energetic de Iarnă, că stocurile de gaze naturale și cărbune sunt în parametri corespunzători și nu se întrevăd probleme în ceea ce privește consumul în sezonul rece.
În cadrul primei întâlniri, de miercuri, a Comandamentului Energetic de Iarnă gestionat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA), responsabilii au trecut în revistă stadiul pregătirilor de iarnă și măsurile interprinse de operatorii economici din sectorul energetic care au obligații în acest sens.
„Astfel, s-a constatat că măsurile obligatorii privind nivelul de siguranță și securitate sunt îndeplinite, nivelul stocurilor de gaze naturale și cărbune, precum și nivelul lacurilor de acumulare aflându-se în parametri corespunzători”, au transmis reprezentanții MEEMA, printr-un comunicat de presă, care anunță că România este pregătită pentru această iarnă.
Ce cantitate de cărbune și gaze naturale este în stocuri
Potrivit documentului transmis de MEEMA:
- În depozitele de stocare a gazelor naturale se găsesc 2,9 miliarde metri cubi;
- Stocurile de cărbune sunt la un nivel de 820 mii tone;
- În ceea ce privește stocurile de combustibili, față de anul precedent, atât stocurile de lignit, cât și volumul de gaze înmagazinat au valori superioare;
- Gradul de umplere al acumularilor hidroenergetice este în valoare medie de aprox. 80%, iar debitul Dunării este de cca. 7000 mc/s (în secțiunea Porțile de Fier);
- La grupurile generatoare se află în finalizare ultimele lucrări de reparații/remediere;
- Operatorii de distribuție energie electrică și gaze naturale sunt pregătiți, de asemenea, cu stocuri de rezervă, în caz de necesitate.
„Din acest punct de vedere, nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului de gaze naturale și de energie electrică în perioada sezonului rece. Funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Energetic Național, dar și a întregului sector energetic din România, reprezintă o prioritate majoră din sfera de obiective principale ale Guvernului în contextul perioadei de iarnă 2020-2021”, se arată în comunicatul MEEMA.