Prima pagină » Social » „Eu, dacă am BMW, sunt obligat să pun anvelope de iarnă?”. Ce au răspuns oficialii RAR

„Eu, dacă am BMW, sunt obligat să pun anvelope de iarnă?”. Ce au răspuns oficialii RAR

„Eu, dacă am BMW, sunt obligat să pun anvelope de iarnă?”. Ce au răspuns oficialii RAR
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Schimbarea anvelopelor, subiect de interes pentru șoferi în această perioadă, stârnește și replici hilare. La o postare a oficialilor Registrului Auto Român, menită să elimine informații nereale din spațiul public, au fost și șoferi care au cerut lămuriri suplimentare.

„Eu dacă am BMW, sunt obligat să pun anvelope de iarnă?”, a întrebat un șofer, joi, în comentariu la postarea de miercuri a Registrului Auto Român (RAR).

Prin informarea oficială despre anvelopele de iarnă, reprezentanții RAR și-au dorit să infirme articolele despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu au montate anvelopele de iarnă la 1 noiembrie. „Sunteți nedumeriți sau panicați? Nu aveți de ce! Registrul Auto Român vă explică tot ce trebuie să știi despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii. Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule, așadar precizăm CLAR că NU există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri și că TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, a transmis RAR.

Replica reprezentaților Registrului la comentariul proprietarului de BMW a stârnit sute de reacții amuzate ale urmăritorilor paginii: „Doar dacă linia de tramvai este acoperită cu zăpadă, gheață sau polei. 🙂”

Ce amenzi șoferii care nu își montează anvelope de iarnă?

Codul rutier prevede că sunt obligatorii anvelopele de iarnă oricând se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau ploi, indiferent de data din calendar, în md contrar, șoferii prinși riscă amenzi consistente.

Indiferent dacă e octombrie sau aprilie, respectiv dacă nu este oficial sezonul rece, utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante, potrivit legii.

Astfel, este recomandat ca șoferii să se informeze cu privire la condiţiile meteo şi tronsoanele de drum pe care le vor parcurge și să își echipeze maşina corespunzător, pentru a evita să încaseze o amendă în contextul în care prevederile legale interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face vreo referire la o dată calendaristică.

Potrivit Codului Rutier, conducerea autovehiculului cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu gheață, zăpadă sau polei, fără a avea montate pe roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante omologate constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice.

Încălcarea prevederilor Codului Rutier se sancționează. Există 5 clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier, ultima fiind exclusiv pentru persoanele juridice:

  • Clasa I: 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 Lei – 435 lei
  • Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă, respectiv 580 Lei – 725 lei
  • Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 Lei – 1.160 lei
  • Clasa a IV-a: 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 Lei – 2.900 lei
  • Clasa a V-a (pentru persoane juridice): 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 Lei

Punctul de amendă este în continuare plafonat, nu a fost majorat odată cu salariul minim brut pe economie, cel puțin până la finalul anului, la 145 de lei.

Astfel, pentru lipsa anvelopelor de iarnă, șoferii riscă să primească 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 Lei – 2.900 de lei, dar și reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia de către poliția rutieră, conform legii.

„Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislatia în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de data calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M și S, nu riscă să fie sancționați contravențional”, a conchis RAR.

 

Citește și