EXCLUSIV. Consumul de apă al operatorilor economici a scăzut semnificativ în starea de urgență. Ce arată cifrele Apa Nova
Restricțiile din perioada stării de urgență și impactul asupra companiilor își fac vizibile efectele în consumul de apă al operatorilor economici din ultimele luni. Analiza companiei Apa Nova, primită la solicitarea Gândul.ro, arată că scăderea este semnificativă, la nivelul Capitalei, în luna aprilie, față de luna martie, lună la jumătatea căreia a fost instituită starea de urgență pe teritoriul României și au început să fie impuse, prin ordonațe militare, măsuri de restrângere a activității unor societăți pentru a limita răspândirea noului coronavirus.
Datele companiei Apa Nova, operatorul concesionar al serviciului public de apă potabilă și canalizare din municipiul București, indică o scădere constantă a consumului operatorilor economici din Capitală, de la declanșarea pandemiei de COVID-19 și de la instituirea stării de urgență, care a venit, pe de o parte, cu restricții a activității operatorilor economici, dar și cu dificultăți în susținerea afacerilor.
Consumul agenţilor economici a scăzut cu 21% în aprilie faţă de luna martie
„În urma analizei interne, în luna aprilie, consumul agenţilor economici a scăzut cu 21% faţă de luna martie şi cu 13% faţă de primele două luni din an”, arată datele companiei Apa Nova, primite la solicitarea Gândul.ro privind evoluția consumului în ultimele trei luni.
În schimb, potrivit reprezentanților companiei, consumul a continuat să crescă în cazul asociaţiilor de proprietari şi casnici – blocuri şi case. Astfel, în luna aprilie se constată o creştere a consumului cu 2% faţă de luna martie şi cu 14% faţă de luna februarie a acestui an, potrivit companiei Apa Nova. Astfel, cei care au stat acasă în starea de urgență, consumând mai multă apă, vor plăti facturi mai mari.
Analiză a companiei pentru luna martie, obținută de Gândul.ro, a arătat că, în martie, consumul de apă din Capitală a înregistrat per total o creștere în luna martie 2020, faţă de lunile ianuarie şi februarie.
La acea dată, care includea numai lumătate de lună de stare de urgență, consumatorii casnici au consumat cu 11% mai multă apă în luna martie, față de luna anterioară, în timp ce la consumatorii economici s-au înregistrat scăderi.
„Rămânem atenți la evoluția crizei care a fost generată de COVID19 astfel încât să putem lua cele mai bune decizii care să asigure continuitatea activității și disponibilitatea serviciilor pentru cei aproape 2 milioane de bucureșteni”, au transmis reprezentanții companiei.
Consumatorii ar putea să își eșaloneze datoriile
Irina Munteanu, CFO Apa Nova a detaliat recent, la Gândul Live, ce măsuri a luat compania în perioadă de pandemie. Pe lângă măsurile de protecție din interiorul companiei, Apa Nova a venit și cu initiative care să-i ajute pe clienții cu probleme financiare: „Luăm în calcul anularea penalităților și o eșalonare a datoriei cumulată pe o perioadă de 4 luni în anumite condiții”, a declarat Irina Munteanu.
Tarifele practicate de Apa Nova Bucureşti pentru toţi clienţii sunt, pentru apă potabilă: 3,61 lei/ mc (fără TVA); 3,93 lei/ mc (TVA 9% inclus), iar pentru canalizare: 1,9 lei/ mc (fără TVA); 2,07 lei/ mc (TVA 9% inclus).
Conform datelor oficiale de pe site-ului Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) privind tarifele operatorilor de apa din Romania, la data de 30 aprilie 2020, Apa Nova București se situează pe poziția 43/45 cu tariful combinat (apa+canalizare), unul dintre cele mai mici din țară.
Tarifele menţionate (fără cotă TVA) sunt avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) şi sunt puse în aplicare începând cu data de 01 iulie 2018. Conform legislaţiei în vigoare, TVA-ul aplicat tarifului pentru prestarea serviciului de canalizare s-a diminuat de la 19%, la 9% începând cu 01 ianuarie 2019.
În plus, începând din 29 martie, prin Ordonanța Militară nr. 4, s-a stabilit că aceste tarife nu pot fi majorate în perioada stării de urgență, perioadă care se încheie vineri. Potrivit art.8 din OM nr.4, „în perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcție de cerere și ofertă”.