Dacă pentru noi sărbătorile sunt de multe ori un motiv de bucurie, pentru animalele de companie, ele pot fi un adevărat coșmar. Speriați de zgomotele puternice pe care le aud mult mai tare decât noi, din cauza artificiilor și a petardelor, câinii pot să fugă din curți sau pot ajunge până la crize epileptice.
Medicul veterinar, Alexandru Buzdea, a explicat într-un interviu pentru GÂNDUL LIVE cum sunt afectați câinii de zgomotul produs de artificii și petarde.
De cele mai multe ori ajung să aibă pur și simplu niște atacuri de panică. Și pot merge de la “încerc să evadez de unde sunt”, sar garduri, sparg geamuri, trec prin tablă, trec prin perete, prin ușă. Până la lucruri de genul crizelor epiletiforme, care le pot pune viața în pericol. Am avut cazuri de câini care au rămas agățați în gard, au fost loviți de mașini, și-au rupt picioare încercând să sară garduri. Plăgi sfâșiate din cauza asta”, a explicat medicul veterinar, Alexandru Buzdea.
Totodată, medicul veterinar a explicat că aceștia au auzul mult mai dezvoltat decât oamenii și simt inclusiv vibrațiile eliminate de focurile de artificii.
Le aud mult mai puternic decât le auzim noi, au un auz mult mai bine dezvoltat. Pe lângă asta, percep nu numai sunetul, dar și vibrațiile pe care le elimină aceste focuri de artificii. Înțelegem că e un mod de a sărbători acest lucru, dar e de preferat să fie făcute totuși într-un mediu controlat, mai departe de zonele cu aglomerație de populație. De obicei dacă câinii sunt sănătoși le recomandăm produse pe bază de plante, chiar până la sedative care au efecte destul de puternice. Cel mai bun remediu este prezența proprietarului care îl poate calma”, spune medicul.
Vlad Popescu, directorul Clubului Câinilor Utilitari, le recomandă celor care au un câine cu un temperament care se sperie foarte repede, plimbări în natură, locuri liniștite, cât și folosirea zgărzilor, hamurilor care nu ies de pe gâtul animalului: „Atunci când intrăm în casă să încercăm să le oferim un loc un pic mai sigur. Atenție, să îl oferim, nu să îi împingem acolo. Și să îi lăsăm să se calmeze singuri. E foarte important să nu intrăm în jocul ăsta, în cercul ăsta în vicios în care câinele se sperie, eu mă sperii lângă el și toți plângem de mila unul altuia”, explică Vlad Popescu.
Pentru câinii care stau în curte la țară, Vlad Popescu recomandă ca aceștia să stea într-un loc cât mai liniștit, cum ar fi un hambar sau garaj.
„Trebuie găsit un loc în hambar, găsit un loc în garaj, găsit un loc unde câinele respectiv să se simtă un pic mai sigur decât afară. Și lăsat să-și găsească liniștea acol. Încet, încet îl aducem în situații în care în mod controlat se provoacă aceste zgomote. Și ne asigurăm că câinele este într-o postură favorabilă, capabil să ignore ce se întâmplă acolo din punct de vedere sonor”, mai explică acesta.