O stare de tensiune uriașă a pus stăpânire pe Italia. Un sfert din populația țării, adică 16 milioane de oameni din nord și din centru sunt în carantină. Cel mai recent bilanț din Peninsulă, din 8 martie 2020, indică 7.375 persoane pozitive și 366 morți, dintre care 133 decese înregistrate duminică. Luiza Dinică, o româncă care locuiește în Italia de 10 ani și una din vocile Radio Torino Internațional, a povestit pentru Gândul.ro situația cu care se confruntă atât italienii, cât și românii în contextul răspândirii coronavirusului.
În Italia au fost anulate ceremoniile religioase la nunți, botezuri, înmormântări
„În ceea ce privește regiunea din care transmit, Piemont, aceasta a fost declarată zonă parțial roșie, cu puține ore în urmă. De câteva zile bune, în Torino fiecare zi pare o zi de duminică. Panica s-a accentuat în weekend. Prelungirea restricțiilor, precum și creșterea numărului de infectați a intensificat sentimentul de teamă și îngrijorare. Măsurile restrictive sunt valabile pentru întreaga regiune Piemont. Au fost suspendate școlile, slujbele religioase de orice natură, iar oamenilor li se recomandă să se deplaseze pe distanțe mari, cu excepția celor impuse de serviciu, doar în situații urgențe”, spune Luiza.
Oamenii își fac provizii
Românca spune că oamenii se tem de virus, dar și de riscul de a-și pierde locul de muncă sau de a nu-și primi salariile la timp.
„În Torino, zonă declarată galbenă, panica a crescut în weekend odată cu înmulțirea numărului de persoane infectate. Pe fondul creșterii numărului de bolnavi, numeroase magazine sau farmacii au luat măsuri mai drastice și, în prezent, permit accesul înăuntru doar în număr extrem de limitat: câte unul, sau maximum două persoane! În unele zone ale orașului se pot vedea cozi la intrarea în anumite supermarketuri sau farmacii. De asemenea, și la cozi, oamenii păstrează distanță de circa un metru recomandată de autoritățile sanitare. Astfel de măsuri erau inexistente săptămâna trecută, de exemplu. Nu am văzut, deocamdată, rafturi goale în magazine, dar am văzut oameni cu cărucioarele pline, făcând provizii de alimente”, mai spune aceasta.
O zi în nordul Italiei înseamnă îngrijorare
În Italia autoritățile au anunțat faptul că statul va acordă fonduri în valoare de 7, 5 miliarde de euro pentru a veni în sprijinul familiilor și instituțiilor afectate de coronavirus.
„Obiectivul este acela de a-i ajuta pe cetățeni, astfel încât nimeni să nu își piardă locul de muncă. În multe cazuri, activitățile fiind anulate, oamenii sunt nevoiți să bată pasul pe loc, acest lucru afectându-le liniștea și, în mod direct, venitul financiar. Există temeri legate și de o supraglomerare a spitalelor, în cazul în care virusul se va răspândi cu aceeași rapiditate de până acum. Există și situații particulare, dar despre care românii cu copiii vorbesc des în ultima perioadă: situația ratelor școlare. Sunt mulți părinți care se văd constrânși să plătească taxele școlare, lunare, și, în paralel, trebuie să plătească un baby-sitter. În prezent, servicii prestate de un baby-sitter variază între 200 și 300 de euro pe săptămână. Deși grădinițele și școlile sunt închise, taxele trebuie achitate în mod constant, până în ziua în care Guvernul va veni, oficial, în ajutorul instituțiilor afectate. O zi în Nordul Italiei înseamnă îngrijorare. Nu neapărat frică, dar în mod cert oamenii sunt vizibili îngrijorați și iritați de blocajele și restricțiile care persistă în orașul Torino, de exemplu, din data de 23 februarie”, explică Luiza.
Epidemia de coronavirus a creat o problemă globală care a dus la un nivel de îngrijorare ridicat atât în rândul românilor, cât și al italienilor.
„Și românii, și italienii sunt îngrijorați în aceeași măsură. În regiunea noastră, în cursul nopții au murit trei persoane. Este vorba despre trei persoane în vârstă, ale căror decese au survenit pe fondul complicațiilor apărute din cauza problemelor de sănătate pe care le aveau dinainte de a fi infectate cu coronavirus. În acest moment, în Piemont, există 373 de cazuri. Dintre acestea, sunt internați în spital 295, iar 45 de persoane se află în terapie intensivă. Alți 69 de bolnavi sunt izolați la domiciliu. După cum spuneam, panica a crescut în rândul oamenilor. O arată inclusiv cifrele. De exemplu, de la circa o mie de apeluri înregistrate, în medie, la numărul de telefon gratuit, pus la dispoziția cetățenilor, s-a ajuns la 2900 apeluri efectuate sâmbătă, ba chiar 3800 de apeluri înregistrate duminică” , Luiza Dinică.
În majoritatea magazinelor din orașul Torino, de două zile, accesul este limitat. Poate intra o persoană, maximum două. În ciuda fricii, românii se gândesc tot mai puțin să vină acasă, deși mulți au avut inițial acest impuls.
„Au existat planuri de acest gen, dar în primele zile de la confirmarea primelor cazuri. Ba chiar am auzit de o familie cu trei copii care au plecat în țară, în momentul în care s-a confirmat primul caz în Torino. Dar nu cred că românii de aici se mai gândesc la asta. Se gândesc, însă, la vacanțele prilejuite de sărbătorile Pascale și programate în România. Mulți aveau deja bilete cumpărate. Aceștia nu cred că vor mai merge în țară, date fiind ultimele restricții din Italia, dar și din România”, spune Luiza.
În nordul Italiei cine nu respectă restricțiile riscă închisoare până la trei luni
Episodul Coronavirus a scos la iveală un soi de xenofobie latentă a populație față de asiatici.
„A existat o oarecare aversiune față de chinezi, în clipă în care erau doar chinezi purtători. Acum, de când îl poate avea oricine, nu am mai observat nimic în acest sens. Oamenii se concentrează doar să nu se infecteze și se gândesc la soluții care să-i ajute să meargă mai departe, la serviciu, cu sarcinile de acasă, la cum să ne protejăm pe noi și pe ceilalți. În Piemont, zona parțial roșie, din care doar trei localități – Torino, Cuneo și Biella – sunt zone galbene, restricțiile au început să fie luate în serios abia în urmă cu circa trei zile. Aceasta este trista realitate! Nu este un virus mortal, dar este un virus periculos mai ales pentru bătrâni. Trebuie să fim conștienți și să evităm pe cât posibil răspândirea sa”, povestește românca.
În Piemont, școlile, grădinițele și universitățile rămân închise până pe 3 aprilie. Totodată, au fost închise muzee, teatre, cinematografe, cluburi, discoteci, centre sportive și săli de dans. Au fost anulate toate spectacolele și evenimentele publice.
„În Lombardia (zona roșie) și 14 provincii, precum Piemont (zona parțial roșie, Torino e zona galbenă, deocmadata), Veneto, Emilia Romagna și Marche, între 8 martie și 3 aprilie, au fost suspendate „ceremoniile civile și religioase, inclusiv ceremoniile de înmormântare”. Deschiderea bisericilor și a lăcașelor de cult este, de asemenea, condiționată în vederea evitării aglomerărilor. Cei care nu respectă restricțiile impuse în Nordul Italiei riscă până la trei luni de închisoare și amendă”, mai spune Luiza Dinică.