Prima pagină » Social » EXCLUSIV. Mărturia unei românce din China în plină epidemie de coronavirus: „Chinezii sunt mai calmi decât românii”

EXCLUSIV. Mărturia unei românce din China în plină epidemie de coronavirus: „Chinezii sunt mai calmi decât românii”

EXCLUSIV. Mărturia unei românce din China în plină epidemie de coronavirus: „Chinezii sunt mai calmi decât românii”

Maria Monica Bataragă, o româncă care locuieşte în Beijing, a povestit pentru Gândul.ro care este situaţia în China, unde coronavirusul a ucis peste 3.000 de persoane, despre măsurile de siguranţă luate de autorităţile de acolo, dar şi despre isteria care s-a creat mai degrabă în alte țări, inclusiv în România.

Tânăra, în vârstă de 26 de ani, locuiește în China din 2017 și în prezent este studentă la University of International Business and Economics din Beijing. Monica crede că isteria legată de coronavirus este mai mare în afara granițelor Chinei, iar chinezii încearcă cu putință să respecte regulile de igienă și să-și păstreze calmul și pozitivismul.

„Cred că depinde mult și de zona despre care discutăm. Oamenii sunt îngrijorați în continuare, dar au fost luate măsuri considerabile ca să oprească răspândirea virusului. În Beijing e liniște, cum nu a fost niciodată de când sunt eu aici, cel puțin. E senin în fiecare zi și aer curat. Gradul de poluare a fost redus. Eu locuiesc într-un hutong (zonă de case tradiționale, înșiruite de-a lungul unei alei strâmte, n.red.), lucru care m-a ferit cumva de regulile mult mai stricte pe care am înțeles că trebuie să le respecte cei care locuiesc într-un apartament (doar un membru al familiei are dreptul de a merge la cumpărături o dată la 2-3 zile). În ceea ce privește atitudinea, cred că oamenii sunt destul de relaxați, mai ales că a trecut ceva timp și toți urmează regulile impuse de autorități. Eu nu am avut probleme, deși recunosc că îmi lipsește să ies pe strada fără mască”, spune Monica.

Răspândirea coronavirusului a creat panică în întreaga lume, iar românii au dat iama în supermarketuri pentru a își umple rafturile cu provizii.

„Eu nu am experimentat teama asta, cu atât mai mult lipsa de provizii. Am mai găsit și eu unele știri care fie erau neadevărate, fie erau exagerate. Cred ca panica nu e benefică și ar trebui să fim atenți și la niste statistici care ne sunt puse la dispoziție, și la niște simptome care se manifestă mai mult la anumite categorii de oameni. Nu există oricum varianta în care rămâi fără alimente la magazin. Și daca îți umpli frigiderul, tot va trebui să ieși la un moment dat să faci cumpărături. Personal mă bazez pe igienă, o dietă bogată în vitamina C (multe, multe fructe), exerciții și pozitivism”, povestește Monica.

„Chinezii sunt calmi, nu i-am văzut așa stresați”

În ceea ce privește românii și chinezii, Monica spune că cei din urmă sunt mult mai calmi: „Nu i-am văzut așa stresați. În general sunt mai calmi decât românii. La intrare în fiecare magazin e câte un omuleț care verifică temperatura. M-au trecut fiori primele dați când a trebuit să fac asta, deși nu aveam de ce sa îmi fac griji”.

Monica spune că cei care se află în provincia Hubei sunt cei care au experimentat cu adevărat tot fenomenul și au dreptul să se manifeste.

„Cred că în locurile în care situația e sub control oamenilor le place să caute drama. Nu spun că nu trebuie luată situația în serios, dar mi se pare că de multe ori, cel puțin la noi e exagerat. Și nu e corect față de cei care locuiesc departe de familiile lor, pentru că le îngrijorează părinții și nu le este ușor crezând că viața copiilor lor e în pericol”, a mai spus tânara din Beijing.

Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele

Citește și