EXCLUSIV | Produsele alimentare cu eticheta Nutri-Score nu mai pot fi vândute în magazine din 1 noiembrie. Președintele ANPC explică decizia care a provocat scandal în industria alimentară: ”Nutriția nu poate răspunde doar «sănătos» sau «nesănătos»” – VIDEO

Publicat: 18/10/2022, 17:10
Actualizat: 19/10/2022, 11:05

Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a confirmat, pentru Gândul, că termenul de 1 noiembrie, transmis printr-o adresă a instituției către marile rețele comerciale, rămâne în vigoare pentru interdicția de a mai pune în vânzare produse alimentare cu eticheta Nutri-Score sau eticheta-semafor, cum mai este cunoscută, în condițiile în care nu există o legislație națională sau comunitară pe care să fie bazate. Președintele ANPC a precizat însă că, pentru a evita risipa alimentară, s-ar putea decide ca produsele deja etichetate aflate în depozite să poată fi comercializate.  

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor preciza, în adresa către Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), de la jumătatea lunii trecute, că ANPC mai acceptă ca produsele cu etichetele Nutri-Score – cu cinci culori, de la verde (aport caloric scăzut) la roșu – să nu mai fie vândute în România de la începutul lunii următoare.

Etichetarea este o decizie voluntară și subiectul este încă în discuție în vederea unei reglementări la nivel european, a precizat pentru Gândul conducerea AMRCR.

Președintele ANPC a detaliat, într-o declarație pentru Gândul, contextul deciziei.

„Am solicitat Marilor Rețele să ne comunice – și au început deja să o facă – stocurile de categorii de produse, fie că vorbim de cele ale producătorilor români, fie produsele importate, vrem să știm care este nivelul stocurilor.

Ne dorim cu siguranță să nu contribuim la risipa alimentară și, da, vom lua în calcul ca toate produsele aflate deja ambalate, în depozitele marilor retaileri și cele aflate în depozitele furnizorilor, dar la nivelul țării noastre, să poată fi comercializate și să găsim o formulă pentru ca informațiile pe care noi dorim să le transmitem, ca autoritate, consumatorilor, să fie puse la dispoziția acestora”, a spus Horia Constantinescu.

„Nu putem să îi transmitem celui care amestecă în beton 12 ore că trebuie să mănânce o salată cu un pește fiert”

Președintele ANPC a ținut să precizeze că evaluarea nutrițională depinde de mai multe aspecte, inclusiv zone geografice.

„Sub rezerva că scara Nutri-Score, această formă de evaluare a aportului nutrițional, trebuie evaluată corespunzător. Nu ne putem lăsa pe mâna unor companii ce implementează o evaluare nutrițională fără a lua în calcul ce aport energetic și nutrițional are nevoie fiecare cetățean al Europei, în funcție de zona geografică în care locuiește, de specificul muncii acesteia. Nutriția nu poate răspunde doar «sănătos» sau «nesănătos», mulți dintre cetățenii europeni au nevoie de un aport caloric suplimentar, pentru că locuiesc în zone mult mai friguroase decât cei din sudul Franței”, a subliniat Horia Constantinescu.

Întrebat dacă instituția are în vedere elaborarea unei astfel de grile de evaluare, președintele ANPC a precizat că acest demers nu este în atribuțiile instituției și că așteaptă o decizie la nivel european:

”Atât timp cât nu e asumat la nivel european – și, iată, se află în dezbatere de aproape trei ani situația Nutri-Score –, nu putem stabili sau lăsa la latitudinea unui singur stat implementarea la nivelul întregii Europe chiar și a unei aparent inofensive marcări a calității produselor”.

Întrebat care este alternativa pentru consumatorii care se obișnuiseră cu etichetele și se bazau pe ele pentru a alege produse – de exemplu în cazul unui regim dietetic –, președintele ANPC a spus că un client trebuie să consulte etichetele clasice și conforme regulamentelor în vigoare.

„Da, trebuie să vă uitați la fiecare etichetă. Regulamentul european transmite informații legate de aportul de calorii și nutrițional al fiecăruia dintre produse. Nu stabilește dacă A sau E, pentru că la acest moment interpretarea e dată de «sănătos» sau «nesănătos»”, a spus Horia Constantinescu.

Calitatea unui produs din punct de vedere al aportul nutrițional pe care acesta îl are în raport cu un anumit metabolism trebuie luat în calcul pentru mult mai multe dintre situații.

Aportul nutrițional al unei persoane – fără a fi nesănătos, atenție mare – este mult mai mare în raport cu munca pe care o desfășoară fiecare dintre consumatori. Nu putem să îi transmitem celui care amestecă în beton în fiecare zi 12 ore că trebuie să mănânce, nu știu, o salată cu un pește fiert, pentru că a doua zi nu s-ar mai putea prezenta pe șantier.

Așa că nu vorbim de «sănătos» sau «nesănătos», vorbim de nutrițional. Or interpretare, din păcate, este la acest moment că vorbim de alimente sănătoase sau nesănătoase”, a subliniat Horia Constantinescu.

Dacă la nivel european se va lua o decizie de aprobare a acestei grile sau a unei scări de evaluare nutriționale, Horia Constantinescu spune că ANPC nu va mai putea avea nicio problemă cu aceste produse din magazine.

„În acest moment, inclusiv statul italian a luat în calcul lămurirea situației Nutri-Score, pentru că, de asemenea, au realizat că pastele italienești, ce fac parte din alimentația consumatorilor italieni de câteva sute de ani, probabil devin nesănătoase, conform acest Nutri-Score, pentru că sunt făină amestecată cu apă și probabil că nu sunt pe A, ci pe D, E sau altă literă. Și atunci revin cu întrebarea: «Va trebui să îi convingem și pe italieni că mănâncă nesănătos și să le scoatem din alimentație lucrul cu care ei metabolic sunt obișnuiți?»”, a exemplificat șeful ANPC.

Horia Constantinescu a precizat în acest context că specialiștii instituției au transmis repetat că este recomandat pentru consumatori să mănânce românește – de exemplu roșii românești -, pentru că acestea sunt produsele cu care este obișnuit metabolismul lor de mii de ani.

„De aceea, noi vom continua să recomandăm aportul specific fiecărei zone geografice și activității fiecăruia dintre noi”, a conchis președintele ANPC.

Adresa ANPC / sursa: Europa FM

Bădescu: ”Este un anumit mod de alimentație în țările din nord, altul în țările mediteraneene”

Directorul executiv al Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, George Bădescu, a confirmat pentru Gândul, derularea discuțiilor dintre ANPC și reprezentanții marilor retaileri.

„Subiectul este în continuare în discuție, mai ales la nivel bilateral, între ANPC și fiecare dintre membrii noștri, pe de o parte, iar pe de altă parte, subiectul, după cum știți este unul discutat și la nivelul pieței unice europene, la nivelul Comisiei Europene și așteptăm ca, până la sfârșitul anului, să fie atinsă o înțelegere în acest sens, sau în prima parte a anului viitor. Însă, în orice circumstanță, va exista probabil o anumită comunicare din partea Comisiei Europene ”, a spus George Bădescu.

Directorul executiv al AMRCR a subliniat că actualul demers de etichetare este unul voluntar.

„Subiectul etichetelor nutriționale este unul voluntar aplicat, să reținem, este unul care, până la urmă, nu este unic în România, nu este doar Nutri-Score, nu e o singură etichetă nutrițională, sunt mai multe, și la nivelul Uniunii Europene. Până la urmă, există diferențe între țări în ceea ce privește modul de alimentație, climă, toate aceste lucru fac ca acest subiect să fie unul care poate să genereze multe păreri, este și această latură științifică, este un subiect în desfășurare și trebuie luate în calcul toate aceste aspecte”, a precizat George Bădescu, în declarația pentru Gândul.

În țările nordice este o altă etichetă nutrițională și există și țări cu propria etichetă, precum Cehia.

E un anumit mod de alimentație în țările din nord, altul în țările mediteraneene, ideea e să fie un soi de abordare unitară și în concordanță cu caracteristicile produsului, pentru că, fiind și o latură științifică, lucrurile evoluează.

Cercetarea științifică evoluează și ea și de aceea nu putem spune că cineva are monopol sau adevărul absolut asupra acestor aspecte. Ține și de stilul de viață. Pe undeva, trebuie să facem distincția dintre etichetele nutriționale și partea operațională, de logistică, care nu e neapărat sau direct legată cu eticheta nutrițională, ci cu faptul că există un anumit volum de produse, stocuri cu o anumită etichetare”, a subliniat George Bădescu.

Anghel: ”ANPC a avertizat industria alimentară că acest sistem nelegiferat poate fi înșelător”

Subiectul a fost abordat recent, în podcastul comun al președintelui ANPC cu directorul general Paul Anghel, care a vorbit chiar de manipulare.

„Industria procesatoare a cărnii din Franța este nemulțumită de sistemul de etichetare Nutri-Score pentru că el este oarecum înșelător, din moment ce majoritatea produselor din carne ar fi în categoria D, iar în clipa în care adaugi o frunză de salată și o pui într-un sandwich, ele se duc în B sau în C. În schimb, cerealele fac parte din B, deci sunt mai puțin «nocive», cu toate că sunt foarte bogate în zaharuri.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a avertizat în ultimii doi ani industria alimentară din România că acest sistem, nefiind legiferat, nu poate reprezenta un barometru pentru decizia de a achiziționa un produs «sănătos», ci poate fi chiar înșelător”, spunea Paul Anghel.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri