EXCLUSIV | Putea testarea psihologică a elevului ucigaș să anticipeze că ar ajunge la crimă? Psiholog: „Ești apt psihic în momentul examinării”
This browser does not support the video element.
O evaluare psihologică ar trebui să fie un proces amănunțit prin care să se investigheze și să se evalueze modul în care funcționează psihicul unei persoane. Deși procedura este cunoscută, cel mai des se folosesc simple chestionare, care nu sunt relevante. Psihologul criminalist Tudorel Butoi spune, pentru Gândul, că testele folosite în prezent sunt vulnerabile, au zeci de întrebări care nu spun nimic, au valoare în momentul testării, pot da un calificativ ”apt psihic” la data examinării, dar nu pot anticipa evenimente care pot urma.
Alexandru, elevul din clasa a XI-a a Colegiului Militar din Craiova care a ucis-o pe Melis, fata de 14 ani, și l-a rănit grav pe prietenul ei, în plină zi, în Grădina Botanică, a fost declarat apt în urma testelor psihologice, potrivit precizărilor făcute de oficialii liceului, însă testarea a fost făcută la admitere, adică în urmă cu trei ani.
Aceste teste ar fi oricum orientative. Psihologii spun că un simplu chestionar, care se folosește des în evaluările psihologice, nu este de ajuns pentru a vedea dacă persoana testată are unele probleme și trebuie ajutată sau dacă nu este potrivită pentru o anumită meserie care presupune deținerea de arme.
„Evaluarea psihologică constă în anumite instrumente și metode prin care se obțin informații legate de nivelul cognitiv, de comportament, despre starea emoțională sau anumite abilități, informații specifice de care are nevoie un specialist pentru a lua anumite hotărâri. În urma acestor metode și instrumente pe care le folosește, el obține niște rezultate care îl ajută să ia anumite decizii.
Având în vedere că aceste teste ar trebui să ne ofere niște informații obiective despre acea persoană și care să fie corelate cu contextul de viață, ele ar trebui să aibă un procent foarte mare de valabilitate și de corectitudine, însă depinde de test.
Foarte multe persoane care au avut ocazia să fie testate frecvent știu la un moment dat cum să dea răspunsurile astfel încât rezultatul să fie unul favorabil„, a explicat, pentru Gândul, psihologul Keren Rosner.
„Testele ar trebui să fie mai centrate”
Psihologul susține că aceste teste psihologice ar trebui să fie realizate cu ajutorul mai multor metode și tehnici pentru a avea o evaluare corectă.
”Din acest motiv, eu dintotdeauna recomand ca testarea să fie făcută prin mai multe metode, prin mai multe tehnici, cu mai multe instrumente, pentru că rezultatul va fi unul mult mai complex. El trebuie să fie coroborat și cu observarea, cu autoevaluarea și cu acele chestionare închise, deschise cu anumite teste care ne ajută să elaborăm un profil complex.
Dacă este vorba doar de un test, doar de un chestionar, el poate foarte ușor să fie eronat sau putem să-l interpretăm greșit, pentru că nu știm contextul. Testele ar trebui să fie mai centrate, mai țintite pe obiectiv și ar trebui să fie împreună cu alte modalități, metode de evaluare: observarea, anamneza, discuția liberă.
Dacă testul este unul în care observăm doar niște abilități sau niște reacții emoționale, ele ar putea foarte bine, de exemplu, să fie puse în contextul în care acea persoană dă răspunsul respectiv, pentru că va avea o reacție corporală, va avea o anumită mimică, va avea reacții pe care noi putem să le asociem cu răspunsul și să facem evaluarea mult mai completă”, a adăugat Keren Rosner.
„După un test psihologic nu știi să decriptezi personalitatea, să anticipezi reacții”
Psihologul criminalist Tudorel Butoi spune că un simplu test psihologic nu ajută pentru a decripta personalitatea celui testat, pentru a-i anticipa reacțiile.
Trebuie să înțeleagă și psihologii, dar și beneficiarii că investigația psihologică are o valoare relativă, orientativă. Din păcate și cu tristețe vă spun, evaluarea psihologică nu are proiecția dorită, și anume după testul psihologic să știi perfect să decriptezi personalitatea celui testat, să-i anticipezi reacțiile, să poți să faci un prognostic sau o selecție deosebită. Este o chestiune orientativă.
De aceea trebuie îmbrăcată examinarea psihologică cu elementele din fișa de reputație comportamentală a celui investigat, adică modul în care se raportează în familie, în societate, la școală, la facultate, la locul de muncă la care vine ca feriga în buchetul cu flori. De ce spun chestia asta? Păi investigația psihologică înseamnă doar o secțiune, o secțiune în personalitatea individului la timpul și momentul dat”, a spus, pentru Gândul, psihologul criminalist.
„Ești apt psihic în momentul examinării”
Concret, un om poate fi declarat apt psihic la momentul examinării. Astfel că testele psihologice devin vulnerabile „prin ceea ce se numește forța lor de investigații, validitatea”.
Mulți psihologi anticipează unele chestii și pun următorul diagnostic: apt psihic la momentul examinării. Acela știe că este apt psihic, că a trecut testele de percepție, de imaginație, de inteligență, tehnică, de personalitate la momentul respectiv și scrie că este apt psihic la data examinării și pune parafa.
Dacă acesta peste câteva zile, o săptămână iese în stradă și face rele, are manifestări care frizează comportamente disfuncționale, psihologul spune că la data examinării, el mi-a răspuns apt. Cu alte cuvinte, nu ține loc o examinare psihologică, cum și-ar închipui unii, de panaceu universal.
Testele psihologice și în special chestionarele încep să fie vulnerabile prin ceea ce se numește forța lor de investigații, validitatea”, a mai spus Tudorel Butoi.
Psihologul criminalist susține că ar trebui abandonate „testele care fluieră psihologia” și folosite acele „testele de personalitate care și-au demonstrat validitatea” de-a lungul timpului.
„Deci trebuie ca psihologii să facă din nou o purificare, o triere a testelor psihologice, pentru că în țara noastră a existat o școală foarte puternică de psihologie. Trebuie să selecționăm testele profunde, testele de personalitate care și-au demonstrat validitatea, temeinicia și forța și să ne întoarcem la aplicarea lor, abandonând niște teste care fluieră psihologia.
Le știu, le cunosc și sunt vulnerabile. Zeci de întrebări, sute de întrebări care nu spun nimic. Cam asta e evaluarea psihologică. Este bine să existe, dar să o folosim orientativ și nu mai mult.
Aceasta are valoare în momentul testării și în zona aceasta: apt psihic la data examinării. Atât. Foarte multe evenimente care pot urma și pe care nu le poate anticipa niciun psiholog sunt în stare să răstoarne diagnosticul pe care l-ai pus„, a sublniat Tudorel Butoi.
CITEȘTE ȘI:
Noi detalii despre starea lui Emi, tânărul înjunghiat în Grădina Botanică din Craiova