EXCLUSIV | Radu Burnete, Confederația Concordia: „Unii fură și-și pun mâinile până la cot în banul public și alții trebuie să plătească. Cât timp statul nu oprește evaziunea, este greu să vorbești despre supraimpozitare”
Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, spune într-un interviu pentru Gândul că măsura de amânare a ratelor la bănci decisă de Guvern este total nepotrivită, pentru că dobânzile sunt în creștere din cauza inflației și cei care suspendă plățile vor avea de achitat la finalul celor nouă luni sume și mai mari.
Directorul confederației patronale care reunește aproape 2.000 de firme din 14 industrii trage un semnal și în ceea ce privește teama permanentă și lipsa de sinceritate a politicianului român față de cetățean în a devoala care este situația reală în contextul dat, ce se poate face cu adevărat și ce nu.
Radu Burnete susține că nu se poate vorbi de supraimpozitare cât timp statul nu a reușit să oprească sau măcar să reducă evaziunea fiscală.
Guvernul a adoptat pe 29 iunie Ordonanța de Urgență care prevede posibilitatea amânării ratelor la bănci, atât de către firme, cât și de persoane, pe o perioadă de cel mult nouă luni. În perioada pandemiei de COVID-19 a mai fost aplicat un moratoriu al ratelor bancare, în 2020 şi 2021.
Potrivit OUG, pot fi amânate, la cerere, ratele românilor și companiilor care au avut o creștere de cel puțin 25% a cheltuielilor medii lunare, pentru creditele acordate până la data de 30 aprilie 2022.
„Dacă amâni astăzi ratele la bancă, peste nouă luni, dobânda va fi mai mare”
„În 2020, când s-a venit prima dată cu această idee – și atunci și sistemul bancar a sprijinit-o, și noi am sprijinit-o -, economia era închisă efectiv, oamenii nu mai mergeau la serviciu, nu mai aveau venituri, deci era, cumva, logică această pauză.
Acum, întrebarea este: de ce încurajăm oamenii să-și amâne ratele la bancă pentru că dobânzile cresc? Păi, din ce vedem noi, dobânzile vor crește în continuare, deci dacă-ți amâni astăzi rata la bancă, peste nouă luni de zile când vei vrea s-o reiei, dobânda va fi mai mare. Și nu doar că va fi mai mare, dar vei mai fi acumulat și dobânda pe care nu ai plătit-o în astea nouă luni de zile, ea se adună la credit. Deci, nu ai rezolvat nimic”, spune Radu Burnete.
Moratoriul ratelor bancare stabilit prin OUG nici nu ar fi necesar în condițiile în care persoanele care au o dificultate financiară, cum ar fi, de exemplu, situația în care și-au pierdut locurile de muncă, au și acum o posibilitate să meargă la bancă și să-și amâne ratele.
”Dar, în clipa în care vii cu un moratoriu general, cu un mesaj din partea Guvernului, cumva încurajezi oamenii să ia măsura asta. Și, repet, este nepotrivită pentru că, din tot ce vedem, și ROBOR-ul, și IRCC-ul, și dobânda de politică monetară a Băncii Centrale vor crește în următoarea perioadă, din cauza inflației. Deci, sfatul meu ar fi ca cine are rate, să și le plătească și să nu și le amâne, pentru că nu este înțelept”, explică Radu Burnete.
”Modul în care s-a gestionat criza prețurilor la energie mi se pare complet greșit”
Radu Burnete a vorbit și despre hibele comunicării dintre cetățean și politician, cel din urmă având o temere permanentă de a lucra cu cărțile pe masă și de a prezenta situația fix așa cum este, fără exagerări sau decizii și proiecte ținute la secret.
Directorul executiv al Confederației Concordia consideră că strategia politicianului de a ajuta pe toată lumea mai mult îngreunează lucrurile decât le descurcă, privându-i, în schimb, de un ajutor real pe cei care au nevoie și care sunt cu adevărat în imposibilitate de plată.
„Cred că avem o problemă cu comunicarea dintre politicieni și cetățeni, și nu este ceva ce văd doar de anul acesta. De ceva vreme există, așa, o teamă de cetățean – «domnule, să lucrăm aici în secret, să nu se afle». Temerea asta îi face de multe ori pe politicieni să nu fie sinceri cu cetățenii. Vă dau doar un exemplu: modul în care s-a gestionat această criză a prețurilor la energie mi se pare complet greșit. Trebuie să le explici cetățenilor ce poți să faci și ce nu poți să faci. Să spui clar: asta se poate, asta nu se poate.
Și, iarăși, o chestie care mie, personal de data asta, nu îmi place foarte mult. Există o temere a politicienilor de a face niște măsuri puțin mai simțite atunci când încercăm să protejăm cetățenii. Resursele bugetare sunt clar limitate, problemele sunt foarte multe, nu putem ajuta pe toată lumea, asta este realitatea. Dar, politicienii noștri tind să ajute pe toată lumea. Am plafonat prețul la gaze, la electricitate, ajutorul pentru combustibil este pentru toată lumea”, a mai spus Radu Burnete.
Directorul executiv al Confederației Concordia subliniază însă, că deși „sună frumos” ajutorul pe care îl anunță guvernanții, întrebarea care are nevoie de răspuns este pentru câtă vreme vor mai fi resurse pentru a acoperi aceste măsuri generale de protecție.
”Mi-aș dori să văd că utilizăm datele publice ca să desemnăm niște măsuri care să ducă în special către cei care au nevoie. Am tot vrut să scriu un editorial cu titlul «Nu-l mai subvenționați pe Burnete!», dar nu am avut timp. Trebuie să fim un pic mai deștepți și, dacă reușim să croim aceste grupuri de cetățeni care trebuie ajutați cu precădere și scoatem din ecuație pe cei care nu au nevoie de ajutor, ajutorul va fi mai mare pentru cei rămași”, a mai spus Radu Burnete.
„Supraimpozitarea devine un subiect legitim după ce oprești sau reduci semnificativ evaziunea”
În ceea ce privește propunerea PSD de supraimpozitare a bogăției, Radu Burnete consideră că orice discuție pe această temă se va bloca în România atâta vreme cât statul nu oprește frauda și evaziunea
Cu evaziunea de la nivelul la care este astăzi, este greu să vorbești despre supraimpozitare, pentru că unii fură și-și pun mâinile până la cot în banul public și alții trebuie să plătească. După ce oprești sau reduci semnificativ evaziunea, devine un subiect legitim. Până nu faci asta, nu mi se pare că este corect”, susține Radu Burnete.
Confederația Patronală Concordia aduce împreună 14 industrii esențiale pentru economia românească și firme cu peste 330.000 de angajați, reunind aproximativ 2.000 de firme active în țară. Concordia este singura organizație din România parte a BusinessEurope, a Business at OECD (BIAC) și a Organizației Internaționale a Angajatorilor (IOE) și partener în toate dezbaterile publice de la nivelul Guvernului, al Parlamentului și ale structurilor de decizie din teritoriu.
PSD a propus supraimpozitarea bogăției „afișate”
În contextul discuțiilor din Coaliția de guvernare despre modificările fiscale, social-democrații au propus supraimpozitarea salariilor mari și a pensiilor speciale, deduceri fiscale pentru salariile mici și o contribuție pentru sănătate și educație din partea firmelor mari, pledând pentru un nou sistem fiscal, „bazat pe echitate și solidaritate socială”.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu spunea că în România trebuie impozitat capitalul, nu doar munca, pentru că până acum cei cu venituri mici și mijlocii au fost cei care au dus „povara impozitelor”.
„Sunt în jur de 320 de mari companii cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro în România. Se plătește în medie 0,8% impozit pe profit de către aceste companii. Cu alte cuvinte, se plătește mai puțin decât la microîntreprinderi, care plătesc 1%. În acest moment, în România este impozitată mult prea mult munca și trebuie să găsim un echilibru și cu impozitarea capitalului”, susținea Ciolacu.
Liberalii nu au fost de acord cu propunerea, susținând că nu se va modifica nici cota unică de impozitare și nici nu vor fi supraimpozitate companiile.
„Știm că mediul de afaceri stă ca pe ghimpi în aceste zile când se discută despre modificări fiscale. Știm și că mediul de business prețuiește predictibilitatea și stabilitatea. De aceea, PNL va fi un garant că nu se va modifica nici cota unică de impozitare și nici nu vom supraimpozita companiile. În criză, șocurile fiscale pot dăuna grav și pot crea o furtună și mai mare”, potrivit PNL.