Exercițiile fizice pot preveni formele grave de COVID-19. Autorul articolului științific: „Cu prudență, dar și cu determinare, putem trece cu bine această grea încercare”

Exercițiile fizice pot preveni formele grave de COVID-19. Autorul articolului științific: „Cu prudență, dar și cu determinare, putem trece cu bine această grea încercare”
Activitățile fizice, făcute cu moderație, sunt benefice în lupta cu noul coronavirus / Sursa: FOTO: Pexels - caracter ilustrativ
Publicat: 21/08/2020, 15:14

Medicul și conferențiarul universitar Bogdan-Alexandru Hagiu, de la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, susține într-un articol apărut într-una dintre cele mai prestigioase publicații științifice din lume, că persoanele care fac exerciții fizice, cu moderație, pot preveni formele grave ale infecției cu COVID-19. Într-un răspuns pentru Gândul.ro, autorul lucrării detaliază noutatea cercetării și necesitatea reluării orelor de sport, într-un cadru organizat, pentru a avea un tineret sănătos.

Lucrarea științifică intitulată „The Relationship between Exercise and Medication in Preventing Severe forms of COVID-19 Infection”, elaborată ca unic autor de medicul și conferențiarul universitar Bogdan-Alexandru Hagiu, de la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, și publicată în Journal of Pharmaceutical Research International, prezintă ipoteza medicală conform căreia exercițiile fizice practicate cu moderație pot preveni formele grave ale infecției cu COVID-19, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții UAIC.

Articolul științific de tip revizie  arată că mitocondriile, organite celulare ce produc energie, sunt atacate de virusul SARS-CoV-2, ceea ce poate duce la forme grave ale infecției, iar practicarea exercițiilor fizice (mai ales a celor de anduranță), le îmbunătățește funcționalitatea. Prin urmare, individul sănătos nu trebuie să adopte un stil de viață sedentar în timpul pandemiei, ci să practice exerciții fizice, cu moderație, chiar și la domiciliu, cel mai bine sub îndrumarea unui antrenor. Cu toate acestea, studiile de specialitate au arătat și că excesul, intensitatea crescută a activității fizice, poate avea efectul invers, de ușoară creștere a riscului de îmbolnăvire”, se arată în comunicatul transmis.

Conform documentului, cercetările viitoare vor putea stabili dacă exercițiile fizice practicate cu moderație pot ajuta și la prevenirea agravării bolii pentru pacienții cu forme ușoare.

Recomandările conf. univ. Bogdan-Alexandru Hagiu pentru elevi și adulți

Medicul și conferențiarul universitar Bogdan-Alexandru Hagiu / Sursa: Arhiva personală
Medicul și conferențiarul universitar Bogdan-Alexandru Hagiu / Sursa: Arhiva personală

Noutatea se referă la formele grave ale infecției cu COVID-19 care pot fi prevenite prin exerciții fizice, a detaliat conf. univ. Bogdan-Alexandru Hagiu, care a detaliat concluziile articolului, la rugămintea Gândul.ro. Autorul aticolului a răspuns la întrebarea privind necesitatea reluării orelor de sport, în contextul în care Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect privind măsurile pentru redeschiderea anului școlar, inclusiv în privința activităților de educație fizică.

  • Este necesară reluarea orelor de educație fizică pentru tineri, mai ales dupa o perioada de pauza cauzată de suspendarea cursurilor?

Conf. univ. Bogdan-Alexandru Hagiu: Articolul „The Relationship between Exercise and Medication in Preventing Severe forms of COVID-19 Infection”, lucrare al cărei unic autor sunt, lansează ipoteza medicală că exercițiile fizice practicate cu moderație previn formele grave ale infecției cu COVID-19. Deci în aceasta constă noutatea, pentru că utilitatea exercițiilor fizice în menținerea și creșterea imunității era deja stipulată. Mecanismul constă în creșterea funcționalității mitocondriilor, organite celulare atacate de respectivul virus.

Există o lucrare științifică care arată că la copii obezi sunt prezente disfuncționalități ale mitocondriilor. Aceasta însemnă că dacă vrem să avem un tineret sănătos, orele de educație fizică sunt neapărat necesare. Efectuarea într-un cadru organizat a activităților fizice, sub supravegherea profesorului de educație fizică și sport, este necesară nu numai pentru păstrarea regulilor de distanțare, ci și pentru dozarea efortului. Intensitatea mare a efortului fizic trebuie evitată, deoarece s-a constatat că atleții de elită care performează eforturi fizice excesive au un risc ușor crescut de a contacta infecția COVID-19.

  • Ce le recomandați adulților privind activitatea fizică, în actualul context epidemiologic?

Conf. univ. Bogdan-Alexandru Hagiu: Aplicabilitatea studiului meu la adulți poate fi înțeleasă dacă ne gândim că diabetul zaharat reprezintă un factor de risc pentru formele grave ale infecției cu COVID-19, iar în diabet sunt prezente disfuncționalități ale mitocondriilor.

Adultul sănătos nu trebuie să adopte un stil de viață sedentar în timpul pandemiei. La fel ca și la copii, trebuie evitate atitudinile excesive, eforturile mari și de durată. Exerciții fizice de intensitate moderată pot fi practicate și la domiciliu, sub îndrumarea unui antrenor. Cu prudență, dar și cu determinare, putem trece cu bine această grea încercare.

Printre studiile mediatizate în ultimele luni se numără o analiză a unei echipe de cercetători britanici, citată de Hotnews, care arăta că exerciţiile fizice regulate practicate în timpul izolării ajută la menţinerea sistemului imunitar sănătos.

Un alt studiu, din luna mai, arăta că sportul și mișcarea, care duc la eliberarea antioxidantul Extracellular superoxide dismutase (EcSOD), previn riscul apariţiei sindromului ARDS, cel care ne afectează grav sistemul respirator şi este printre factorii declanșatori ai bolii.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri