Fabrica de Zahăr Premium Luduș va produce din nou zahăr din sfeclă cultivată în ţară
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a vizitat, vineri, Fabrica de Zahăr Premium din Luduş, care a contractat deja jumătate din producţia de sfeclă de zahăr de care are nevoie. Ștefan-Radu Oprea și-a exprimat încrederea că, începând din luna octombrie, în acest oraş se va produce din nou zahăr din sfeclă produsă în ţară.
Ministrul Economiei a lăudat salvarea proiectului Fabricii de Zahăr Premium din Luduş de către un investitor român, cu sprijinul fermierilor din zonă.
„Astăzi am venit să văd cum evoluează mediul de afaceri local, care sunt provocările. Prima vizită a fost la Fabrica de Zahăr din Luduş, unde am cunoscut un management foarte decis ca în octombrie să pornească producţia de zahăr.
Am înţeles că astăzi au deja contractată jumătate din producţia de sfeclă de zahăr de care au nevoie şi că speră, prin faptul că vor începe la timp, că vor începe să producă, să determine fermierii să aibă mai mare încredere şi să planteze pe cel puţin 6.000 de hectare, atât cât au nevoie pentru a putea să meargă în plin. (…)
S-a ajuns în salvarea acestui proiect de către un investitor român, împreună cu fermierii din zonă şi eu cred că, într-adevăr, începând cu octombrie vom vedea că fabrica din Luduş va produce zahăr din nou din sfecla de zahăr produsă aici”, a declarat ministrul Economiei.
Din delegația care a vizitat Fabrica a făcut parte Dumitrița Gliga, deputat PSD – circumscripția Mureș și oficialitățile locale: Cristian Moldovan, primarul localității Luduș, alături de consilierii locali.
Directorul general al fabricii, Vali Porojan, a prezentat delegației stadiul în care se află lucrările de reparații, având în vedere că operațiunile de remont sunt în derulare, astfel încât să poată începe producția din toamnă.
“Intenționăm inclusiv ca pe viitor să accesăm fonduri în vederea retehnologizării, astfel încât să putem extinde activitatea Fabricii de Zahăr Premium Luduș”, a explicat Vali Porojan.
„Guvernul României încearcă să limiteze importurile din străinătate”
Ministrul Economiei a arătat că fabrica are „un plan de management foarte bine articulat”, care înseamnă diversificarea afacerilor, nu doar în producţia de zahăr sub brandul „Zahăr de Luduş” şi a discutat cu managerii despre schema de ajutor de stat aflată în lucru la Ministerul Agriculturii.
„Am vorbit cu managementul de acolo, le-am spus despre schema de ajutor de stat pe care Ministerul Agriculturii o are în lucru în acest moment şi care se referă la procesarea produselor agroalimentare în România. Şi această fabrică de zahăr este una dintre cele care ar putea să aplice la această schemă de ajutor de stat, pentru că vor să se doteze cu linii de producţie în plus cu linii de ambalare, cu linii de etichetare.
Sunt lucruri prin care statul român, Guvernul României încearcă să limiteze importurile din străinătate, să producem cât mai mult aici, în România, obiectivul major este acela de a echilibra balanţa comercială şi astfel de poveşti de succes, cum sperăm să fie cea de la Fabrica de Zahăr Luduş, care a trecut printr-o poveste pe care dumneavoastră o ştiţi mai bine ca mine, cu aproape de vânzare, de tăiere şi de a merge la utilajele la fier vechi”, a mai spus ministrul.
Cultivarea sfeclei de zahăr, impulsionată prin preț și facilități
Deputatul PSD Dumitriţa Gliga l-a însoţit pe ministrul Ştefan-Radu Oprea la Luduş şi a declarat că se bucură că fabrica este pregătită înceapă să producă, începând cu toamna acestui an.
„A fost un stimulent important pentru fermieri faptul că subvenţia la sfeclă de zahăr a fost undeva până la 2.500 euro pe anul trecut.
Mă bucur că fermierii au început să cultive din nou sfeclă de zahăr, pentru că ăsta e un avantaj foarte mare şi pentru fermierii din zonă, din judeţul Mureş, din judeţele învecinate. Să ştiţi că la fabrica de zahăr de la Luduş va veni sfeclă de zahăr inclusiv din Arad, în acest an”, a susţinut Dumitriţa Gliga.
Pornind de la această premisă, directorul general al fabricii, Vali Porojan, a ținut să precizeze că are încredere că „anul viitor vom reuși să semnăm contracte cu mai mulți fermieri, astfel încât să ajungem să procesăm sfeclă de zahăr recoltată de pe cel puțin 8.000 de hectare”.
Mai multe locuri de muncă la Luduș
Directorul general al Fabricii de Zahăr Premium Luduș a menționat că s-au făcut eforturi susținute pentru a păstra locurile de muncă și personalul.
„Acum suntem în etapa în care selectăm personal sezonier pentru perioada următoare când vom intra în producție. Vrem să procesăm materie primă românească!”, a spus Vali Porojan.
Foto: captură video