Facturofobia, boala care înseamnă frica de facturi. Ce o declanșează
Facturofobia, boala care este despre frica de facturi, începe să se facă simțită și-n România. Nimeni nu vrea să audă de plăți și creșteri de prețuri căci teama unor restanțe provoacă frisoane. Iar în unele cazuri, duce la facturofobie, spun psihologii.
Românul este obișnuit să trăiască într-o frică permanentă, iar asta îl afectează pe mai multe planuri – mental, emoțional și fizic.
Avem frica de viruși, de război, iar mai nou de inflație și chiar frica de facturi.
Ce riscuri prezintă facturofobia
De fapt, despre asta este vorba în facturofobie – să îți fie teamă că, din cauza scumpirilor, nu ai bani să plătești facturile la utilități!
„Prin repetiție, acest gen de frică se transpune în șabloane și automatisme inconștiente, creând impresia că asta este, de fapt, normalitatea și ne transformă viața într-un coșmar. Frica de facturi generează o serie întreagă de stări negative, frustări, certuri interioare, nemulțumiri, limitări și condiționări atât în ceea ce privește persoana în cauză, cât și familia sa”, explică psihologul Stelian Chivu, citat de adevarul.ro.
Dintre stările negative menționate, trebuie să spunem că stresul este pe primul loc. Ba, mai mult, facturofobia poate provoaca inclusiv blocarea mentală a celor în cauză! Cu cât aude mai des despre facturi și riscul de penalități, cu atât o persoană poate să paralizeze mental, iar de aici până la un atac de panică nu mai este decât un pas.
Cine suferă de facturofobie are obiceiul să rămână încordat ore întregi, iar de mai multe ori pe zi merge și verifică nivelul consumului de gaze și electricitate, totul de teamă să nu depășească limita autoimpusă.
„Apar inevitabil întrebările. Se întreabă de ce consumă atât de mult și, mai ales, cum vor plăti facturile. Toate aceste stări se amplifică foarte mult și pentru că nu se întrevede un sfârșit apropiat la această explozie a prețurilor. Asta face ca stresul să crească foarte mult” – psihologul Stelian Chivu
Psihologii spun că frica de facturi nu este reală
Psihologul Stelian Chivu oferă ca exemplu cazul unei paciente care intra în panică ori de câte ori trecea pe lângă cutia de scrisori.
„Am avut o pacientă, care intra în panică doar când trecea pe lângă cutia poștală și vedea în ea un plic. Începea să tremure, îi creștea tensiunea, transpira, devenea confuză și nu mai putea să mănânce sau să doarmă. Se gândea doar la faptul că va veni o factură și nu va avea cu ce să o plătească”, povestește Stelian Chivu.
În realitate, psihologii atrag atenția că frica nu face altceva decât să paralizeze creierul. „Crează premisa unui potențial pericol, fără ca acesta să fie, de fapt, real. Dacă continuăm să ne temem de ceva anume, în cele din urmă acesta se va întâmpla. Tocmai de aceea este important să conștientizăm această frică și să nu ne lăsăm angrenați într-o stare de teamă colectivă vizavi de facturile care vin. Sănătatea noastră mentală, emoțională și fizică este mai importantă decât frica pe care o simțim la un moment dat”, explică Stelian Chivu.
Soluția ar fi, spun psihologii, să transformăm frica în motivare: „Libertatea apare când dispare frica. Facturile vin, sunt cât se poate de reale, în schimb frica nu este reală. Dacă vom continua să trăim în această stare, nu vom găsi nici soluții, iar frica ne va îmbolnăvi”.