De la declanșarea stării de urgență și până în prezent, România a pierdut peste 1.000.000 de locuri de muncă, conform raportărilor oficiale! Cifra este uriașă și o depășește cu mult pe cea atinsă la criza din 2008, când mai mult de 700.000 de români au rămas fără joburi.
În ultima raportare, Ministerul Muncii arăta că sunt suspendate 1.005.552 de contracte de muncă. Dintre acestea, peste 292.000 sunt în industria prelucrătoare, peste 196.000 în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, plus mai bine de 100.000 în hoteluri şi restaurante.
„Aceste date ilustrează începutul unei noi ordini sociale. Previziunile economice au fost date peste cap, adoptarea scenariului optimist creând o relaxare a realităţii economice şi o lipsă de anticipare a impactului coronavirus asupra pieţei forţei de muncă. Dacă ne uităm la datele din România, impactul coronavirus este unul extrem de amplu. În ţara noastră s-au înregistrat în ultimele trei săptămâni tot atâtea persoane care şi-au pierdut locul de muncă ca şi în perioada 2008-2012! Rămâne întrebarea dacă, după terminarea pandemiei, toţi aceştia vor reveni în câmpul muncii sau măcar o parte din ei, mai ales că probabil vom asista la o nouă aşezare a claselor sociale, o realitate economică indubitabilă”, a declarat Cristina Chiriac, preşedinte CONAF.
Efectele economice ale pandemiei de coronavirus estimează că, în următoarele trei luni, circa 195 milioane de locuri de muncă full-time se vor pierde la nivel global, conform unei analize a Agenţiei pentru Muncă din cadrul Naţiunilor Unite.
Avertismentul vine la distanţă de trei săptămâni de când Organizaţia Internaţională a Muncii estima o pierdere de locuri de muncă de circa 25 de milioane. Conform acesteia, restricţiile impuse de autorităţi pentru stoparea răspândirii pandemiei afectează 2,7 miliarde de muncitori, echivalentul a patru cincimi din forţa de muncă de la nivel mondial!
Preşedintele CONAF este de părere că trebuie luate măsuri din timp pentru diminuarea pierderilor pe care economia le va suferi în viitor: „Am propus o serie de măsuri cu scopul de a oferi o gură de oxigen antreprenorilor, respectiv acordarea unui pachet de stimulare în cuantumul valorii salariului mediu brut pentru fiecare angajat păstrat pe o perioadă de cel puţin 6 luni şi posibilitatea de închidere intermitentă a activităţilor economice. Acest model pe de o parte suprimă parţial efectele coronavirus şi în acelaşi timp, permite o activitate economică susţinută, deşi redusă”.
În SUA, cea mai puternică țară de pe glob, aproximativ unul din 10 angajaţi (reprezentând 16,8 milioane de oameni) şi-a pierdut locul de muncă în ultimele trei săptămâni, pe fondul crizei economice generate de coronavirus.