Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România spune că în lipsa unor protocoale clare și a unor măsuri luate imediat, pacienții oncologici sunt condamnați la moarte.
Marți a fost emis Ordinul comandantului acțiunii Secretar de stat, șef al departamentului pentru Situații de Urgență 74553/7.04.2020, care modifică ordinul 74527/ 23.03.2020 în sensul limitării agresive a situațiilor medicale care pot fi considerate urgențe, și astfel pot beneficia de tratament, pe perioada stării de urgență.
Un studiu publicat recent , bazat pe primele date disponibile din China, a demonstrat că pacienții oncologici infectați cu COVID-19 prezintă un risc de 3.5 ori mai ridicat de a ajunge la ventilație mecanică, terapie intensivă sau deces, comparativ cu pacienții care nu suferă de cancer.În aceste condiții, este vitală continuarea accesului la tratamentul de care au nevoie, chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau chirurgie, și în condiții de siguranță sporite.
„Tratamentele și investigaţiile specifice sunt amânate acum pe termen nelimitat – motiv de disperare în rândul pacienților, care simt că le este luată șansa la supraviețuire. Se tem de coronavirus, de a fi un număr pe lista de decese a Ministerului Sănătății, în care cancerul apare drept”co-morbiditate”. Dacă pânăacum însă, în condiții de risc medical și în ciuda recomandărilor de izolare, își asumau condițiile riscante de deplasare la unitățile medicale care încă îi mai primeau pentru tratament, de azi înainte, li se răpește chiar și această șansă. Trebuie acționat ACUM și trebuie acționat HOTĂRÂT!”, a explicat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
În manifesto-ul redactat în urmă cu o săptămână, FABC solicita o serie de măsuri pentru a îmbunătăți situația pacienților oncologici. Astăzi, Cezar Irimia lansează un apel disperat pentru dreptul la o șansă de supraviețuire.
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, instituțiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC reprezintă interesele a peste 75.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari.
FABC este o federație formată din 26 de asociații care activează pe plan local la nivelul județelor. Detalii – Lista Asociatii Membre
Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.