FINANȚE. S-a decis! Cu cât vor crește pensiile și alocațiile! Guvernul Orban a stabilit procentul majorărilor promise populației
Cresc pensiile și alocațiile promise. Asta e vestea bună. Cea mai puțin bună, căci avem și una din asta, este că nu vor fi majorările așteptate de români! Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, vorbește despre un procent de 10%, „ca să avem bani şi pentru investiţii”.
Ba, mai mult, Cîțu nu le garantează copiilor că sunt bani și pentru creșterile promise lor prin votul Parlamentului. „La alocaţii, lucrurile sunt mai complicate”, a încercat o explicație șeful MFP luni seară, la Digi 24.
Florin Cîțu: „La alocații, lucrurile sunt mai complicate”
„Ştiu că este nevoie să creştem pensiile, dar vreau să facem asta în contextul în care am spus că vrem să alocăm mai mulţi bani pentru investiţii”, a declarat Florin Cîțu. În opinia ministrului de Finanțe, „nu are sens să vorbim despre creşterea pensiilor fără să vorbim de o economie care creşte, care produce, care are de unde să plătească pensii, salarii şi alocaţii”. De altfel, Cîțu atrage atenția că România a reușit să se finanțeze şi să aibă încrederea investitorilor străini „tocmai că am fost precauţi şi că am reuşit să administrăm responsabil finanţele ţării”.
După o serie de explicații greu de digerat chiar și de electoratul liberal, Florin Cîțu a avansat următoarele cifre: „Propunerea mea este de 10% (creşterea pensiilor), ca să avem bani şi pentru alocaţii şi pentru investiţii. Dacă nu facem aşa şi mergem pe direcţie populistă, nu vom avea bani nici de investiţii, nici de de altceva. Suma care mergea la buget din impozitarea pensiilor speciale era de 1 miliard de lei. Cheltuielile în plus pentru pensii, în ultimele patru luni de zile, sunt de 10 miliarde de lei.
O creştere cu 10% a pensiilor anul acesta înseamnă un punct procentual la cheltuielile de anul viitor. Deci, asta înseamnă să găsim un punct procentual anul viitor la cheltuieli”.
Referitor la alocații, Florin Cîțu a adăugat că, aici, „lucrurile sunt mai complicate. Va fi şi acolo o creştere, dar trebuie să înţelegem că aceste sume nu au fost incluse în bugetul anului acesta. Sunt de acord că trebuie să creştem şi acolo alocaţiile, dar, repet, facem acest lucru într-un moment de criză economică globală”.
Promisiunea ministrului Muncii, Violeta Alexandru
Cu o lună în urmă, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, afirma că „intenţia noastră este să găsim toate soluţiile prin care să se revină într-un parametru de normalitate în ceea ce priveşte cuantumul pensiilor şi criteriile pe baza cărora ele trebuie stabilite, mai exact pensiile trebuie să fie acordate pe criteriul contributivităţii”.
Legea pensiilor, votată de Parlament și promulgată deja de președintele Klaus Iohannis, prevede o majorare cu 40% începând cu data de 1 septembrie!