Gabriela Firea, categorică în privința vaccinării antiCovid. Ce propunere are fostul primar al Capitalei

Publicat: 15 02. 2021, 16:25
Actualizat: 15 02. 2021, 16:27
Gabriela Firea, categorică în privința vaccinării antiCovid. Ce propunere are fostul primar al Capitalei / Sursa FOTO: fanatik.ro

Gabriela Firea este categorică în privința vaccinării antiCovid. Fostul primar al Capitalei este de părere că „drepturile omului trebuie să primeze” în această chestiune extrem de sensibilă și care a împărțit societatea în mai multe tabere.

Prim-vicepreşedintele PSD susține că social-democrații adoptă aceeași poziţie ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii în ceea ce priveşte vaccinarea antiCovid.

Recomandarea OMS, îmbrățișată și de PSD

Adică, PSD e de acord ca vaccinarea populaţiei împotriva virusului SARS-CoV-2 să se facă pe bază de voluntariat, conform recomandării OMS.

Gabriela Firea a venit cu o serie de clarificări şi în ceea ce priveşte proiectul PSD privind vaccinarea. Ea arată că acest document nu are legătură cu imunizarea la noul coronavirus, ci se referă la vaccinarea copiilor cu produse care şi-au dovedit viabilitatea pe parcursul a zeci de ani şi care nu provoacă efecte secundare.

Drepturile omului trebuie să primeze! Fiecare trebuie sā decidă pentru propria persoană! Susținem 100% poziția Organizației Mondiale a Sănătății care consideră că vaccinul antiCovid trebuie să fie opțional și nu trebuie să devină o condiționare pentru călătorii sau pentru alte drepturi fundamentale ale omului. Proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie propus anterior de PSD nu se referă la vaccinarea întregii populații, ci doar la vaccinarea copiilor și nu la vaccinare antiCovid, ci la vaccinuri consacrate care au fost administrate de zeci de ani, fără efecte secundare și cu beneficii incontestabile pentru copii”, a precizat Firea.

Gabriela Firea: „Legea prevede ca situaţiile speciale să fie tratate conform OMS”

Pe de altă parte, „legea se referă la vaccinurile testate în perioade îndelungate și care ofereau garanția că nu există riscuri asupra copiilor care se vaccinează. În plus, prevedea ca situațiile speciale să fie reglementate în funcție de recomandările OMS. Așadar, obligativitatea vaccinării vizează strict «vaccinarea copiilor» și se referă fie la vaccinurile prevăzute în schema națională obligatorie, fie la alte vaccinuri administrate unor adulți în situații epidemiologice speciale”, mai spune Firea.

În opinia Gabrielei Firea, vaccinarea antiCovid este recomandată și nicidecum nu trebuie să fie obligatorie. „Deci, există o recomandare clară din partea OMS de care trebuie să se țină seama. În urma analizelor făcute până în acest moment, s-a stabilit că riscurile privind vaccinarea antiCovid nu sunt mai mari decât beneficiile. De aceea vaccinul antiCovid este recomandat, dar nu poate fi obligatoriu”, conchide Gabriela Firea într-o postare pe Facebook.

Florin Cîțu, mesaj clar: „Nu se pune așa ceva în discuție”

La rândul său, și premierul Florin Cîțu a dat asigurări că vaccinarea împotriva noului coronavirus nu va fi obligatorie. „Campania de vaccinare împotriva coronavirus nu va fi obligatorie. Nu se pune așa ceva în discuție!”, a explicat primul-ministru al României. Reacția lui Florin Cîțu vine după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora vaccinarea ar putea deveni obligatorie.

„Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populaţiei, dar şi obligaţia autorităţilor, în primul rând a Ministerului Sănătăţii, de a desfăşura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea şi siguranţa vaccinării conform standardelor europene. În cadrul legii vaccinării va fi stabilită şi obligaţia Ministerului Sănătăţii de a elabora şi aplica un plan multianual de vaccinări şi implicit, un plan multianual de achiziţii de vaccinuri”, se arată în textul proiectului de buget.