Prima pagină » Social » Grupare specializată în fraude cu indemnizațiile de creștere a copilului! Cum înșelau statul cu milioane de euro escrocii reținuți de DIICOT

Grupare specializată în fraude cu indemnizațiile de creștere a copilului! Cum înșelau statul cu milioane de euro escrocii reținuți de DIICOT

Grupare specializată în fraude cu indemnizațiile de creștere a copilului! Cum înșelau statul cu milioane de euro escrocii reținuți de DIICOT

Pare de necrezut, dar o adevărată rețea de infracționalitate avea grijă să înșele statul român cu milioane de euro, bani proveniți din indemnizațiile de creștere a copilului! N-ai fi zis că există așa ceva, dar cazul instrumentat de procurorii DIICOT arată că se formase o adevărată mafie în în sistem.

Procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat 50 de percheziţii domiciliare în judeţele Călăraşi şi Ilfov, plus capitala Bucureşti.

Cum funcționa rețeaua înșelăciunilor cu indemnizațiile de creștere a copilului

Potrivit DIICOT, în perioada 2017-2020 s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat care, prin întocmirea, în fals, a documentaţiei necesare, a obţinut sume consistente de bani cu titlu de indemnizaţie de creştere a copilului cu vârsta de până la 2 ani.

Membrii clanului identificau potenţiali beneficiari, respectiv persoane devenite de curând părinţi sau care urmau să devină părinţi în perioada imediat următoare. Beneficiarii recrutaţi în acest scop erau persoane fără venituri sau cu o situaţie materială precară, care au acceptat să utilizeze documente false, puse la dispoziţie de către membrii grupului, pe baza cărora să obţină indemnizaţii generoase de creştere a copilului, sume pe care să le împartă apoi, pe parcursul celor 2 ani, cu escrocii care îi contactaseră.

Societăți de tip fantomă făceau angajări fictive

În acest scop, gruparea infracţională a deţinut, de facto, mai multe societăţi comerciale de tip fantomă, pe care a făcut angajări fictive, retroactive, documentaţia întocmită atestând, în fals, că beneficiarii au fost angajaţi în aceste societăţi comerciale pentru perioada cerută de lege, precizându-se că beneficiarii au primit salarii consistente.

Pentru că aceste societăţi comerciale erau înregistrate pe numele unor persoane interpuse, nu se achita, pentru perioada precizată, niciun fel de impozit pe salariu, astfel că acestea au ajuns să figureze cu datorii foarte mari la bugetul de stat.

Procurorii spun că au existat şi situaţii în care unii beneficiari au refuzat să achite escrocilor partea stabilită din indemnizaţie. În astfel de situații, membrii grupului au apelat la recuperatori sau au făcut demersuri pentru încetarea acordării dreptului.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat este de 8.273.224 lei (1.698.813 euro). La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Călăraşi urmează să fie aduse, în vederea audierii, 37 de persoane.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și