Cabinetul Ciucă a aprobat oficial posibilitatea de creștere voluntară a salariului minim lunar pe economie, de către angajatori, cu 200 de lei pe lună, cu exceptarea impozitării suplimentare a sumei ce reprezintă majorarea.
Executivul a aprobat, în ședința de miercuri, Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscale, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, prin care autoritățile stabilesc facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului și a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei.
Conform unei informări recente a Guvernului, creșterea voluntară a salariului minim lunar pe economie, de către angajatori, cu 200 de lei pe lună, prin exceptarea impozitării suplimentare a sumei ce reprezintă majorarea măsura va avea impact pentru 1,6 milioane de salariați.
„Având în vedere situația de vulnerabilitate a persoanelor al căror salariu de bază lunar corespunzător locului de muncă ocupat, realizat în baza contractului individual de muncă, este la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, determinată de creșterea prețurilor la energie electrică, gaze naturale, combustibili și la produse alimentare precum și efectele sociale provocate de aceste creșteri, ce conduc la creșterea riscului de scădere a nivelului de trai al acestora, se impune adoptarea unor măsuri de compensare a efectelor sociale negative. Nepromovarea măsurii ar avea consecințe negative, în sensul în care ar crește vulnerabilitatea persoanelor cu venituri reduse din salarii”, se arată în nota de fundamentare proiectului.
Astfel, conform noii OUG, propusă de Ministerul Finanțelor, începând cu data de 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 2.550 lei lunar, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.
De asemenea, informează Guvernul, începând cu aceeași dată, de această măsură beneficiază și persoanele nou-angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la data de 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei.
Prevederile ordonanței de urgență nu sunt aplicabile personalului salarizat potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.
Guvernul subliniază că Ordonanța de Urgență face parte din pachetul „Sprijin pentru România” și completează măsurile cu caracter social destinate protejării populației și economiei.
Într-un comunicat transmis duminică, premierul Nicolae Ciucă preciza că majoritatea măsurilor incluse în „Sprijin pentru România” au fost deja aprobate la o lună după ce Coaliția de Guvernare a lansat acest program. „Peste două treimi din pachetul de sprijin în valoare totala de 17,3 miliarde de lei sunt active și produc efecte. Implementarea acestor soluții de protecție pentru cetățeni și economie implică o finanțare din fonduri naționale și europene de 11,5 miliarde de lei”, a spus premierul.
Conform Guvernului, Prin măsurile cuprinse in Programul „Sprijin pentru România”, adoptate de Guvern și Parlament, în economie intră finanțări de opt miliarde de lei. Beneficiază de sprijin:
Măsuri sociale stabilite până acum prin Programul „Sprijin pentru România” au un impact de aproximativ 3,5 miliarde de lei.
În plus, în Parlament a fost dublată norma de hrană pentru pacienții din spitale și pentru vârstnicii instituționalizați – de la 11 lei/zi – la 22 de lei/zi. Peste 3 milioane de persoane vor beneficia de această măsură. Valoarea totală este de aproximativ 270 de milioane de lei.
Alocația zilnică de hrană pentru copiii din sistemul instituționalizat crește de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcție de vârstă. Valoarea este de aproximativ 86 milioane.
De asemenea, a fost prelungită acordarea șomajului tehnic pentru angajații din firmelor afectate din cauza conflictului din Ucraina, protejându-le astfel locurile de muncă.