Guvernul a aprobat creșterea voluntară cu 200 de lei a salariului minim, cu exceptare de la impozitare. Câți angajați ar urma să beneficieze de măsură

Guvernul a aprobat creșterea voluntară cu 200 de lei a salariului minim, cu exceptare de la impozitare. Câți angajați ar urma să beneficieze de măsură
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 18/05/2022, 18:16

Cabinetul Ciucă a aprobat oficial posibilitatea de creștere voluntară a salariului minim lunar pe economie, de către angajatori, cu 200 de lei pe lună, cu exceptarea impozitării suplimentare a sumei ce reprezintă majorarea.

Executivul a aprobat, în ședința de miercuri, Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscale, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, prin care autoritățile stabilesc facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului și a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei.

Conform unei informări recente a Guvernului, creșterea voluntară a salariului minim lunar pe economie, de către angajatori, cu 200 de lei pe lună, prin exceptarea impozitării suplimentare a sumei ce reprezintă majorarea măsura va avea impact pentru 1,6 milioane de salariați.

Cum se aplică actul normativ

„Având în vedere situația de vulnerabilitate a persoanelor al căror salariu de bază lunar corespunzător locului de muncă ocupat, realizat în baza contractului individual de muncă, este la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, determinată de creșterea prețurilor la energie electrică, gaze naturale, combustibili și la produse alimentare precum și efectele sociale provocate de aceste creșteri, ce conduc la creșterea riscului de scădere a nivelului de trai al acestora, se impune adoptarea unor măsuri de compensare a efectelor sociale negative. Nepromovarea măsurii ar avea consecințe negative, în sensul în care ar crește vulnerabilitatea persoanelor cu venituri reduse din salarii”, se arată în nota de fundamentare proiectului.

Astfel, conform noii OUG, propusă de Ministerul Finanțelor, începând cu data de 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 2.550 lei lunar, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.

De asemenea, informează Guvernul, începând cu aceeași dată, de această măsură beneficiază și persoanele nou-angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a  ordonanței de urgență și până la data de 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei.

Prevederile ordonanței de urgență nu sunt aplicabile personalului salarizat potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.

Parte din pachetul „Sprijin pentru România”

Ședința de Guvern de miercuri, 18 mai / Sursa foto: Guvernul României
Ședința de Guvern de miercuri, 18 mai / Sursa foto: Guvernul României

Guvernul subliniază că Ordonanța de Urgență face parte din pachetul „Sprijin pentru România” și completează măsurile cu caracter social destinate protejării populației și economiei.

Într-un comunicat transmis duminică, premierul Nicolae Ciucă preciza că majoritatea măsurilor incluse în „Sprijin pentru România” au fost deja aprobate la o lună după ce Coaliția de Guvernare a lansat acest program. „Peste două treimi din pachetul de sprijin în valoare totala de 17,3 miliarde de lei sunt active și produc efecte. Implementarea acestor soluții de protecție pentru cetățeni și economie implică o finanțare din fonduri naționale și europene de 11,5 miliarde de lei”, a spus premierul.

Conform Guvernului, Prin măsurile cuprinse in Programul „Sprijin pentru România”, adoptate de Guvern și Parlament,  în economie intră finanțări de opt miliarde de lei. Beneficiază de sprijin:

  • Investițiile cu impact major în economie, a căror valoare depășește 1 milion de euro – această schemă de ajutor de stat are la dispoziție 200 de milioane de euro pentru stimularea proiectelor de dezvoltare regională
  • Companiile din sectorul transportului rutier de mărfuri și persoane pentru a compensa creșterea prețurilor la carburant – 300 de milioane de lei
  • Proiectele de investiții aflate în derulare – prin două Ordonanțe de Urgență aprobate de Guvern sunt puse la dispoziție 5,2 miliarde de lei din fonduri naționale și europene pentru a preîntâmpina eventuale blocaje în derularea proiectelor din cauza creșterii prețurilor la materiale de construcții, utilaje, forță de muncă
  • Fermierii români au la dispoziție 300 de milioane de euro – granturi pentru capital de lucru, și muncitorii din agricultură, sector în care salariul minim a fost stabilit la 3.000 de lei lunar, similar celui din construcții (fără obligativitatea virării contribuției către Pilonul II de pensii).

Măsuri sociale stabilite până acum prin Programul „Sprijin pentru România” au un impact de aproximativ 3,5 miliarde de lei.

  • A fost aprobată, recent, în Guvern, acordarea de tichete sociale în valoare de 250 de lei pentru persoanele cu venituri reduse.
  • Aproximativ 3 milioane de persoane – pensionari, persoane cu dizabilități, familii cu venituri mici și persoane fără adăpost – beneficiază de aceste vouchere o dată la două luni, bani pe care îi pot folosi pentru a-și cumpăra produse alimentare sau, în măsura în care vor dori acest lucru, o masa caldă. Valoarea totală a acestui program este de 3,1 miliarde lei, iar jumătate din bani provin din fonduri europene.

În plus, în Parlament a fost dublată norma de hrană pentru pacienții din spitale     și pentru vârstnicii instituționalizați – de la 11 lei/zi – la 22 de lei/zi. Peste 3 milioane de persoane vor beneficia de această măsură. Valoarea totală este de aproximativ 270 de milioane de lei.

Alocația zilnică de hrană pentru copiii din sistemul instituționalizat     crește de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcție de     vârstă. Valoarea este de aproximativ 86 milioane.

De asemenea, a fost prelungită acordarea șomajului tehnic pentru angajații din firmelor afectate din cauza conflictului din Ucraina, protejându-le astfel locurile de muncă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Cum a putut veni îmbrăcată Erika Isac la Masterchef de la Pro TV. Cătălin Scărlătescu...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
Ei sunt cei trei români care au murit în urma inundațiilor din Spania. Cu doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Dispare Celentano din Las Fierbinți?! Anunțul teribil al lui Adrian Văncică: Bă băiatule, ți se...
Marcel Ciolacu și amanta. S-a aflat totul
Cum a reacționat Dan Badea când a fost confundat cu Mihai Mitoșeru de o „fană”....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
Ileana Sterp este hotărâtă să nu se mai implice în subiecte care nu o privesc...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Atletul care a spart bariera de gen: Zdeněk Koubek