Guvernul a aprobat, în ședința de vineri, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 196/2016, prin care, recent, a fost implementată reforma privind venitul minim de incluziune, a transmis Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Mai concret, prin această i reforme, cele trei beneficii bazate pe testarea mijloacelor, respectiv ajutorul social, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul pentru încălzirea locuinței, au fost corelate pentru a constitui un pachet de sprijin unitar pentru categoriile defavorizate.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a detaliat prevederile aprobate de Executiv, vineri, respectiv normele metodologice de aplicare a Legii nr. 196/2016.
Aprobată în 26 august 2022, reforma privind venitul minim de incluziune (VMI) este unul dintre angajamentele Guvernului prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
În cadrul acestei reforme privind venitul minim de incluziune, cele trei beneficii bazate pe testarea mijloacelor – respectiv ajutorul social, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul pentru încălzirea locuinței – au fost corelate pentru a constitui un pachet de sprijin unitar pentru categoriile defavorizate.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat decizia Executivului, în briefingul de la finalul ședinței.
„În privința venitului de incluziune, guvernul a aprobat Normele metodologice de aplicare a Legii 196/2016, prin care a fost implementată recent reforma privind venitul minim de incluziune. A fost aprobată în august acest an modificarea și completarea acestei legi prin care s-a implementat reforma privind venitul minim de incluziune la care guvernul s-a angajat prin PNRR. Obiectivul acestei reforme, care are termen de implementare până în vara anului 2025, este îmbunătățirea asistenței sociale și reducerea sărăciei în rândul celor mai bune arabile persoane, precum și a sarcinilor administrative. Sunt trei beneficii bazate pe testarea mijloacelor, respectiv: ajutorul social, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul pentru încălzirea locuinței. Toate au fost corelate, pentru a avea un pachet de sprijin unitar pentru categoriile defavorizate”, a declarat Dan Carbunaru.
Actul normativ detaliază componentele venitului minim de incluziune și modalitatea de stabilire a dimensiunii familiei și a venitului lunar ajustat și stabilește lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării venitului minim de incluziune, arată Ministerul Muncii, respectiv:
În plus, prin hotărârea de Guvern aprobată vineri sunt introduse modele de formulare mult simplificate, pentru facilitatea activității la nivelul primăriilor, acordarea venitului minim de incluziune bazându-se pe facilitățile Sistemului Național Informatic pentru Asistență Socială (SNIAS).
Obiectivul acestei reforme, cu termen de implementare până în 30 iunie 2025, este îmbunătăţirea asistenţei sociale şi reducerea sărăciei în rândul celor mai vulnerabile persoane, precum și a sarcinilor administrative, arată instituția citată.
Reglementările aduse de ordonanța de urgență vizează și actualizarea nivelurilor de venituri și a cuantumurilor componentelor acordate.
E vorba de majorarea nivelului maxim al venitului minim de incluziune:
În plus, prevede majorarea nivelului veniturilor din muncă deductibile din venitul total al familiei de la maximum 400 lei la 500 lei.