Guvernul va prezenta săptămâna viitoare proiecţia de majorare a salariului minim. Raluca Turcan: Este insuficient și trebuie să crească

Publicat: 23 09. 2021, 17:07

This browser does not support the video element.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat joi, la Brăila, că Guvernul va prezenta săptămâna viitoare propria proiecţie privind majorarea salariului minim pe economie, în contextul negocierilor tripartite derulate în ultimele zile.

Proiecția Guvernului privind majorarea salariului minim va fi prezentată săptămâna viitoare, susține Raluca Turcan. „Pentru prima dată, la început de toamnă suntem trei părţi aşezate la aceeaşi masă care au agreat necesitatea majorării salariului minim, şi vorbesc de sindicate, patronate şi Guvern. Salariul minim trebuie să crească și este insuficient în momentul de faţă. Ca atare, săptămâna viitoare – am discutat deja cu prim-ministrul –  vom prezenta o proiecţie a noastră, plecând de la solicitările sindicatelor şi patronatelor, de majorare a salariului minim, de ancorare a acestei majorări în indicatori economici, astfel încât să existe şi predictibilitate pentru mediul de afaceri ca aceste locuri de muncă cu salariul minim să fie sustenabile”, a declarat ministrul Muncii, într-o conferință de presă din cadrul unei vizite la Brăila.

„Majorarea salariului minim va avea un efect direct şi asupra prevenirii migraţiei românilor noștri”, a adăugat apoi afirmat Raluca Turcan, precizând că, „cred cu tărie că, dincolo de orice culoare politică, de orice partizanat, cu toții trebuie să ne fixăm aceste priorități: locuri de muncă mai bine plătite”.

Săptămâna viitoare, joi, Guvernul așteaptă și decizia CCR privind existența unui conflict juridic de natură constituțională cu Parlamentului, la sesizare Executivului, în contextul moțiunii de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu, iar în acest weekend șeful Guvernului află dacă ajunge să conducă și partidul de la guvernare, în urma alegerilor interne de la Congresul PNL la care candidează, împotrivia actualului lider, Ludovic Orban.

Traseul negocierilor

Ministrul Muncii a spus, marți, că propunerile de majorare în cadrul negocierilor tripartite sunt între 8 și 12%. Miercuri, PSD, prin mesajul postat de prim-vicepreședintele partidului, Gabriel Firea, transmitea că salariul minim trebuie majorat cu 200 de lei net, bani care să rămână efectiv în buzunarele oamenilor, ceea ce ar însemna o creștere de 15%, aproape dublu față de ultima variantă în lucru anunțată de șeful Executivului. În propunerea anunțată de PSD la începutul lunii septembrie, creșterea era tot de 200 de lei, dar la valoarea brută, deci de la 2.300 la 2.500, ceea ce însemna o majorare cu un procent de 8,7%, concomitent cu ridicarea plafoanelor privind deducerile personale.

Premierul anunța, în 8 septembrie, că salariul minim brut pe economie ar putea crește cu sume cuprinse între 8% – cât au cerut patronatele – și 10%  – cât au solicitat sindicatele, iar procesul de analiză și consultare este în plină derulare. „Eu zic că putem să ne înțelegem”, spunea premierul Florin Cîțu, care s-a declarat plăcut surprins că propunerea de mărire a venit din partea patronilor.

Joia trecută, pemierul a declarat că o primă majorare, de 8% să se aplice de la 1 decembrie sau chiar de la 1 noiembrie anul acesta. „Discutăm acum. Vreau să fie aprobat cât mai repede, ca toate companiile să ştie exact ce costuri vor avea anul viitor cu salariul minim. În acelaşi timp mă gândesc – fiind un an special  – dar trebuie să vorbesc cu patronatele, dacă putem, anul acesta doar, să creştem salariul minim mai repede de 1 ianuarie. Să o facem, poate, la 1 decembrie sau la 1 noiembrie. Dar e o discuţie pe care trebuie să o am cu patronatele. Este o propunere pe care o am. Mă gândesc să facem o creştere de 8%, de exemplu, dar să fie de la 1 noiembrie sau 1 decembrie şi atunci să fim mai aproape de acea creştere de 10% pe care o propun cei de la sindicate. Este o discuţie pe care trebuie să o am, dar este propunerea cu care vreau să vin în Consiliul Tripartit”, a declarat Florin Cîțu la TVR 1.

Patronatele vor predictibilitate

Totuși, reprezentantul uneia dintre cele mai mari confederații patronale, Concordia, deși concideră creșterea de 8% rezonabilă, susține că Guvernul ar trebui să majoreze salariul minim pe economie la începutul anului viitor, şi nu mai înainte, deoarece companiile internaţionale şi româneşti au bugetele de salarii bătute în cuie  şi nu pot face realocări de fonduri după cum doresc ele.

Salariul minim brut pe economie în România stabilit pentru anul 2021 este de 2.300 lei pe lună, pentru angajații fără studii superioare, și de 2.350 de lei pe lună, pentru cei cu studii superioare.

După plata contribuțiilor la asigurări (35%), după scăderea deducerilor personale (între 405 și 1.205 lei, în funcție și de persoanele în întreținere), și apoi plata impozitului pe venit (10%), se ajunge la o plajă de salarii minime nete care pornește de la 1.386 de lei (pentru o persoană fără studii superioare și fără persoane în întreținere), la 1.466 de lei (cu mai mult de 4 persoane), pentru prima categorie de lucrători.