HOTĂRÂRE. Guvernul transferă către autoritățile locale peste 31 de milioane de lei pentru dotarea grupurilor sanitare din 375 de școli

HOTĂRÂRE. Guvernul transferă către autoritățile locale peste 31 de milioane de lei pentru dotarea grupurilor sanitare din 375 de școli
Grupurile sanitare din școli trebuie rescpecte normele impuse de autoritățile responsabile / Sursa: OVIDIU DUMITRU MATIU / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 16/06/2020, 19:29
Actualizat: 16/06/2020, 19:41

Prin alocarea sumelor din bugetul Ministerului Educației către bugetele locale, autoritățile din teritoriu sunt responsabile de achiziția și derularea lucrărilor pentru dotarea toaletelor în conformitate cu normele sanitare.

Executivul a aprobat în ședința de astăzi, 16 iunie, repartizarea sumei de 31.269.000 de lei din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educației și Cercetării pe anul 2020, pentru lucrări de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora, în unitățile de învățământ preuniversitar de stat, a anunțat Ministerul Educației, printr-un comunicat de presă, după ședința de marți a Guvernului.

„Prin hotărâre, au fost aprobate cheltuielile de capital prin transfer între bugetul Ministerului Educației și bugetele autorităților locale în sumă de 31 milioane de lei pentru modernizarea, reabilitarea sau dotarea unui număr de 375 de unități școlare în vederea conformării acestora în ceea ce privește grupurile sanitare pentru obținerea autorizațiilor sanitare”, a spus Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, la finalul ședinței.

În cadrul ședinței de Guvern, când proiectul a fost introdus pe ordinea de zi, ministrul Educației, Monica Anisie, a confirmat, la întrebarea premierului, că este vorba de mutarea în interiorul școlilor a grupurilor sanitare la acele şcoli unde grupurile sanitare nu sunt astăzi în interiorul școlilor.

Potrivit Ministerului Educației, din această sumă, 17 milioane de lei se vor aloca în vederea continuării lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare și asigurării cu utilități a 272 de unități de învățământ preuniversitar, finanțate în anul 2019 (prin HG nr. 363 și HG nr. 674), dar ale căror lucrări nu au fost finalizate la sfârșitul anului trecut.

Alte 14.269.000 de lei sunt destinate finanțării lucrărilor de amenajare a unor grupuri sanitare, precum și asigurării cu utilități a acestora, în 103 unități de învățământ preuniversitar de stat, care nu dispun de grupuri sanitare conforme.

La începutul anului școlar 2019 – 2020, în România errau 1.176 de școli cu toalete în curte, potrivit răspunsului Ministerului Afacerilor Interne la solicitarea Edupedu.ro. Majoritatea acestor școli se aflau în mediul rural.

Care a traseul banilor

Potrivit informării Ministerului Educației, aceste sume se transferă către bugetele locale, prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Ulterior, autoritățile locale, pe raza cărora funcționează unitățile de învățământ preuniversitar de stat nominalizate, au obligația de a-și actualiza bugetele locale cu sumele aferente, astfel încât să poată demara procedurile de amenajare a grupurilor sanitare la unitățile de învățământ beneficiare.

Procedurile privind achiziția lucrărilor de investiții, încheierea și derularea contractului de lucrări intră în sarcina autorităților locale, iar consiliile locale răspund, în condițiile legii, de utilizarea sumelor repartizate. În situația în care, la sfârșitul anului 2020, vor exista fonduri neutilizate, acestea vor fi virate către bugetul de stat.

Pentru anul 2020, la Capitolul Cheltuieli de capital, Titlul 51 Transferuri între unități ale administrației publice, în bugetul Ministerului Educației și Cercetării a fost alocată suma de 31.400.000 lei pentru continuarea îmbunătățirii condițiilor din unitățile de învățământ care funcționează cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare, potrivit MEC.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Apetitul Braziliei pentru carnea de rechin pune în pericol speciile