Mai mulți turiști inconștienți s-au oprit pe un drum de munte ca să filmeze doi urși ieșiți din pădure după mâncare. Revoltător este faptul că un bărbat își îndeamnă fiul să vină mai aproape de animalele sălbatice.
„O dată în viață. Hai, Sebi, mai încoa’! Sebi, hai mai încoa’! Hai, mă, că sunt mici, mă bat cu ei!”, este îndemnul unui bărbat către un copil.
Se pare că cel mic a fost mai rațional și a refuzat să vină mai aproape de animalele sălbatice!
https://www.facebook.com/constantintiti.banuta/videos/1002037976924908/
„S-au speriat. Ia uite, cică n-are ursul viteză”, se mai aude pe filmarea de pe Facebook.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansat, în iulie, în dezbatere publică, un program în premieră în România: „Conservarea biodiversității prin coexistența dintre om și carnivore mari”, care presupune finanțarea pentru populație de kit-uri complete de garduri electrice, care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor etc.
Gardurile electrice au rolul de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun și lup) prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele etc, potrivit Ministerului Mediului.
„Suntem țara cu cea mai mare populație de urși din Europa. Pe de-o parte, o bogăție a biodiversității românești, pe de altă parte, o mare responsabilitate pentru siguranța oamenilor. Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei și coexistența fără incidente între om și carnivorele mari. Vom acoperi în proporție de 100% costurile acestor sisteme pentru populația din județele țării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice”, a declarat Costel ALEXE, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.