În vreme de pandemie, a ”explodat” numărul apelurilor la Telefonul Copilului! Mulți au strigat de dor, alții de foame și tristețe: „Au apărut conflicte în relația copil-părinte” (EXCLUSIV)

În vreme de pandemie, a ”explodat” numărul apelurilor la Telefonul Copilului! Mulți au strigat de dor, alții de foame și tristețe: „Au apărut conflicte în relația copil-părinte” (EXCLUSIV)
Publicat: 01/08/2020, 10:30
Actualizat: 01/08/2020, 12:20

Copiii au trecut în ultimele luni de pandemie prin stări de tristețe, anxietate, panică, s-au simțit singuri și neînțeleși, iar lipsa de perspectivă le-a accentuat trăirile emoționale negative. Este observația Cătălinei Surcel, directorul Asociației Telefonul Copilului, ceea care a relatat pentru GÂNDUL.RO că ”mulți dintre copii si-au exprimat nemulțumirea cu privire la regulile impuse de pandemie, precum și nevoia de a-și petrece timpul liber în exterior, în lumea reală. Copiii si adolescenții ignoră pericolul reprezentat de expunerea la noul coronavirus, temerile vin mai mult din partea părinților”.

În vreme de pandemie, numărul sesiunilor de consiliere oferite de Asociația Telefonul Copilului, a crescut alarmant. În total, specialiștii asociației au consiliat un număr de 1.291 de cazuri specifice pandemiei:

  • Consiliere psihologică (relația copil/părinte, dificultăți de adaptare la învățământul online, probleme emoționale, tristețe, depresie, anxietate, nevoia de comunicare, probleme sentimentale) – 48,2%
  • Abuz, violență în familie – 29,7%
  • Consiliere juridică (exercitarea programului de vizită, menținerea legăturilor personale, încredințarea copilului) – 13%
  • lipsa alimentelor și resurselor financiare – 9,1%

În lunile mai, iunie si iulie, însă, s-a înregistrat lunar o creștere cu aproximativ 50% a solicitărilor de consiliere în mediul online, comparativ cu lunile martie si aprilie, prin intermediul platformei online de consiliere www.116111.ro, arată datele furnizate de Asociația Telefonul Copilului la solicitarea Gândul.ro.

Pandemia și copilăria

Adaptarea la învățământul online, temerile cu privire la desfășurarea examenelor, dificultățile de relaționare cu părinții, abuzurile din partea familiei, sunt câteva dintre problemele cu care s-au confruntat micuții în perioada pandemiei.

Referitor la provocările copiilor în perioada pandemiei, adaptarea la învățământul online este una dintre acestea, remarcându-se nevoia copiilor de a învăța într-un mediu organizat – școala, întrucât la domiciliu nu există cadrul structurat de care aceștia au nevoie. Copiii ne-au relatat faptul că se confruntă cu dificultăți de asimilare a materialului predat, lipsa concentrării, precum și nevoia de interacțiune reală cu grupul de colegi sau cu profesorii. De asemenea, având în vedere faptul că au susținut două examene importante, respectiv Evaluarea Națională și Bacalaureatul, o parte dintre copiii care ne-au contactat și-au exprimat temerile cu privire la desfășurarea examenelor, respectiv dacă le vor promova în contextul actual, spune Cătălina Surcel.

Și dificultățile de relaționare cu părinții reprezintă o altă temă des întâlnită în apelurile preluate: „Au apărut astfel conflicte în relația copil-părinte, iar conflictele mai vechi au fost reaprinse pe acest fond. De asemenea, am primit solicitări de consiliere din partea copiilor supuși abuzurilor în cadrul familiei, însă aceștia au solicitat îndrumare în vederea gestionării situației cu care se confrună și au refuzat interventia instituțiilor abilitate, fie pentru că nu se simțeau pregătiți pentru eventualele măsuri care ar fi putut fi adoptate precum instituționalizarea, fie pentru că se temeau de reacția părinților, respectiv posibilitatea agravării situației”, arată directorul asociației.

Dorul de părinți în situațiile de divorț

Mulți copii si-au exprimat dorul de părinți în situațiile de divort, în care copilul este încredințat unuia dintre părinti, iar restricțiile de deplasare impuse prin Ordonanțele Militare au condus la îngrădirea programului de vizită. Apelanții au fost totodată și părintii nerezidenți, afectați de un sentiment de neputință si de faptul că nu își pot îmbrățișa copiii si nu pot petrece timp cu ei. Legislația din perioada stării de urgență nu a reglementat situațiile specifice de acest tip. În continuare, însă, primim solicitări de consiliere juridică în situații de divorț, respectiv încredințare minor, cu privire la nerespectarea programului de vizită. În anumite situații, părintele rezident utilizează drept scuză contextul actual – pandemia, pentru a nega dreptul la vizită al părintelui nerezident, explică Cătălina Surcel.

Telefonul Copilului și utilitatea lui

Povestea Asociației Telefonul Copilului începe în anul 2001. Atunci a luat naștere proiectul „Casa de copii nu e acasă”, un proiect finanțat din fonduri europene în perioada de preadeare a României la Uniunea Europeană.

„Nu eram o organizație nonguvernamentală atunci, eram un serviciu de consiliere și informare gratuit dedicat părinților. Ulterior, pentru că numărul foarte mare de apeluri a demonstrat utilitatea serviciului, în momentul în care în 2006 s-a pus problema aderării României  la UE , a fost realizat un soi de fezabilitate pe care l-am realizat și am trecut mai multe variante prin care acest serviciu și-ar putea continua existența. Noi nu primim finanțare de la bugetul de stat, chiar dacă organizația noastră este una de entitate publică, este adevărat, nici nu am solicitat. Însă cu ajutorul Telekom avem și proiecte de responsabilitate socială pe care le desfășurăm împreună. Ne-am îndreptat din 2006 către apelurile din partea copiilor pentru a înțelege și ce spun ei despre problemelor pe care le au, nu ce spun adulții în legătură cu problemele lor. Nu am lăsat deoparte însă părinții. Le acordăm  în continuare consiliere, inclusiv juridică și este un serviciu foarte important pentru ei”, spune directorul asociației, Cătălina Surcel.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu