Indemnizațiile pentru creșterea copilului pot crește spectaculos din 2024. Cum va fi recalculat stimulentul pentru reîntoarcerea la muncă

Indemnizațiile pentru creșterea copilului pot crește spectaculos din 2024. Cum va fi recalculat stimulentul pentru reîntoarcerea la muncă
Foto: Envato Elements
Publicat: 29/05/2023, 17:02
Actualizat: 29/05/2023, 17:31

Din 2024, indemnizațiile pentru creșterea copilului s-ar putea indexa automat cu rata inflației. Această nouă modificare a legislației în domeniu se află într-un nou pachet de măsuri referitor la ajutorul de stat pentru copii.

Cuantumul indemnizației lunare ar trebui să fie 85% din veniturile nete obținute de părintele care ar urma să îngrijească bebelușul în ultimii 2 ani înainte de nașterea acestuia, dar nu mai mult de 11.325 de lei. Concediul de maternitate ar fi cel mult doi ani. Altfel, rămâne în vigoare obligația tatălui, de a petrece cel puțin două luni din tot acest timp împreună cu bebelușul, evident nu în perioada de alăptare.

Conform noilor propuneri aflate în dezbatere în Parlament, din 2024, cuantumul indemnizației lunare prevăzute ar trebui să urce la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 din ultimii doi ani anteriori datei de naștere a copilului.

Mai important, tot de la aceeași dată, ianuarie 2024, indemnizația pentru creștere a copilului se poate indexa anual din oficiu cu rata medie anuală a inflației.

Indemnizația lunară nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință. Iar cuantumul maxim net al acesteia nu poate fi mai  mare de 11.325 lei.

Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior comunicat de INS. În situația în care rata anuală a inflației are valoare negativă, se păstrează ultima valoarea a indemnizației lunare.

Întoarcerea la muncă

Stimulentul pentru întoarcere la muncă înainte de terminarea perioadei legale a concediului de maternitate, stimulentul de inserție, cum este cunoscut, va fi, la rândul său, indexat anual, din oficiu, cu rata inflației, începând cu 1 ianuarie 2024. Suplimentar, cuantumul stimulentului de inserție se poate majora prin hotărâre de guvern, nemaifiind necesară o dezbatere parlamentară.

Cât este stimulentul de inserție în 2023

Valoarea stimulentului de inserție diferă de momentul întoarcerii la job:

  • părinţii care se întorc la muncă înainte de împlinirea vârstei de şase luni, respectiv un an, în cazul copilului cu dizabilităţi, primesc o sumă lunară de 1.500 lei până la împlinirea vârstei de doi ani, respectiv trei ani, a copilului. Apoi, stimulentul are o valoare de 650 lei până la împlinirea vârstei de trei ani, respectiv patru ani, a copilului;
  • părinţii care revin la muncă după vârsta de şase luni a copilului, respectiv un an, primesc un stimulent în valoare de 650 lei pe lună până când copilul împlinește trei ani, respectiv patru ani în cazul celui cu dizabilităţi.

Indemnizația de 650 de lei se păstrează pentru următoarele categorii de persoane:

  • Părinții care realizează venituri impozabile după ce copilul a împlinit șase luni sau un an, iar, în cazul copilului cu handicap, oricând, până ce copilul împlinește doi ani sau trei ani, în cazul celor cu handicap;
  • Părinții care realizează venituri impozabile după ce copilul a împlinit doi ani, respectiv trei ani, pentru copilul cu dizabilități, oricând, până la împlinirea a trei ani sau patru ani, pentru copilul cu dizabilități.

Care sunt noile valori propuse

Stimulentul de inserție ar putea fi majorat la 1.707 lei lunar, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri înainte de împlinirea vârstei de un an a copilului, respectiv doi ani în cazul copiilor cu dizabilități. Acest cuantum se acordă până la împlinirea a doi ani, respectiv trei ani în cazul copiilor cu dizabilități.

Stimulentul de inserție ar putea fi majorat la 739 de lei lunar, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri după împlinirea vârstei de un an a copilului, respectiv doi ani în cazul copiilor cu dizabilități.

Citiți AICI integral noile propuneri legislative referitoare la indemnizațiile pentru creșterea copilului

CITIȚI ȘI:
10 pași ca să primești indemnizația pentru creșterea copilului

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Warren Buffett spune că ar putea rezolva „în 5 minute” una dintre marile probleme ale...