Institutul Revoluției Române ar putea fi reînființat. Cine a hotărât resuscitarea acestuia
În anul 2019, pe 30 decembrie, Guvernul Orban, susținut de majoritatea parlamentară PNL-USR-UDMR, a desființat Institutul Revoluției Române (IRR). Ordonanța a trecut inițial de votul Camerei, de data aceasta cu majoritate PSD-PNL-UDMR. Curtea Constituțională a decis însă, între timp, neconstituționalitatea Ordonanței. În consecință, în acest moment, Camera Deputaților este obligată să reexamineze legea, ceea ce poate duce la reînființarea Institutului Revoluției Române.
Pe scurt, IRR a fost înființat în ultimul ceas de mandat prezidențial al lui Ion Iliescu, în decembrie 2004. Legea a fost adoptată la inițiativa și cu votul majorității PSD din acel moment. Camera Deputaților era prezidată de Valer Dorneanu, iar Senatul de Nicolae Văcăroiu. În 2019, IRR a fost desființat de Ludovic Orban prin hotărâre de guvern. Această hotărâre a fost declarată neconstituțională de CCR, condusă de Valer Dorneanu.
Care era fișa postului IRR, înființat de Valer Dorneanu
Iată ce prevedea legea și cu ce trebuia să se ocupe Institutul:
“Institutul Revoluției Române are ca obiect de activitate analiza științifică a premiselor, desfășurării și efectelor – în plan politic, economic și social – ale Revoluției române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective și cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a țării noastre.
În cadrul Institutului se constituie Colegiul Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și Consiliul Științific al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Colegiul Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 este organ deliberativ de conducere al Institutului, cu mandat permanent, care se întrunește lunar, format dintr-un număr de până la 25, dar nu mai puțin de 15 personalități reprezentative ale Revoluției Române din Decembrie 1989, recunoscute, care dețin una din calitățile prevăzute de Legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului-Lupeni din august 1977“.
Citiți AICI textul integral al legii de constituire a Institutul Revoluție Române.
Desființat de Orban
În decembrie 2019, Guvernul Orban, susținut de majoritatea parlamentară PNL-USR-UDMR decide că Institutul Revoluției Române este o întreprindere de tocat bani publici și o mașinărie de potlogării politice. În consecință, îl desființează prin ordonanță de urgență. Iată motivația:
“Având în vedere că activitatea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, de la înființarea sa și până în prezent, s-a dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României, în condițiile în care, încă de la constituirea sa, prin Legea 556/2004 privind înființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, cu modificările ulterioare, instituția a reprezentat o platformă politică, iar în pofida enunțării veniturilor proprii ca sursă de finanțare, încă de la început activitatea instituției a fost finanțată de la bugetul de stat aproape în totalitate, ținând cont că, prin activitatea sa, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 s-a dovedit a fi un for ermetic al cărui scop real vizează asigurarea unor poziții publice finanțate din fonduri publice pentru interese personale, iar Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 nu a prezentat o conduită adecvată statutului de instituție publică pe care îl deține în relația cu cetățenii”.
Reînființat de Valer Dorneanu
Ordonanța a trecut inițial de votul Camerei, cu majoritate PSD-PNL- UDMR, conduse de această dată de Marcel Ciolacu, care nu a ținut inițial cont de hotărârea de neconstituționalitate a Curții Constituționale conduse de… Valer Dorneanu!
Iată decizia CCR:
“Admite obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 33 de senatori aparținând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat din Senat și constată că Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și Ordonanța de urgrnță a Guvernului nr 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 sunt neconstituționale, în ansamblul lor. Definitivă și general obligatorie”.
Citiți AICI motivația CCR