INTERDICȚIE. Avem voie să ne vizităm părinții de Paște? Raed Arafat dă răspunsul așteptat de milioane de români!
Secretarul de stat Raed Arafat transmite un mesaj foarte clar: este extrem de important ca lumea să înțeleagă că trebuie evitate astfel de vizite!
Cea mai pusă întrebare a momentului – avem voie să ne vizităm părinții de Florii și Paște? – își găsește răspuns într-o recomandare pe care autoritățile o fac românilor. Măsurule preventive luate de factorii decidenți din țară nu vor avea niciun impact dacă populația nu respectă regula distanțării sociale.
Raed Arafat a vorbit la Digi 24 despre importanța acestei sărbători creștine, Învierea Domnului. Secretarul de stat ne sfătuiește să evităm pe cât posibil vizitele la părinți și/ sau bunici, chiar dacă acestea nu sunt interzise prin lege!
„Acum suntem în situația în care noi am recomandat de ceva timp ca oamenii să stea foarte mult acasă și să iasă numai pentru anumite activități. Insistăm în acest moment ca populația să respecte aceste reguli. Vine Paștele, vin Floriile, este foarte important să înțeleagă lumea că trebuie să evite vizitele, să evite deplasările nejustificate, să nu ducă copiii să viziteze bunicii, să nu meargă tinerii să viziteze persoanele în vârstă și să fie un Paște altfel anul acesta, pentru binele tuturor”, a spus Arafat.
Bifați punctul 4, „ajutor acordat persoanelor în vârstă”!
Înseamnă aceasta că românii nu vor avea voie să meargă la părinți de Paște, chiar dacă vor bifa în declarația pe proprie răspundere „ajutor acordat persoanelor în vârstă”?.
„Ba da, vor putea să meargă” folosind o astfel de declarație pe proprie răspundere. Însă Raed Arafat ține să explice: „Vor putea să meargă dacă merg doar să ducă mâncare – o dau la ușa casei și pleacă. Înseamnă că vor respecta pentru ce au mers. Dacă ei vor merge acolo ca să intre și să viziteze și să socializeze și să ducă cu ei copiii și tot ca să viziteze bunicii, înseamnă că au încălcat recomandările și înseamnă că au pus în risc viața celor care sunt în vârstă”.
Riscul este să avem o creștere a numărului cazurilor
România încă nu este în situația în care își permite să se relaxeze. Raed Arafat spune că, dacă nu se vor respecta măsurile impuse de autorități, „riscul este să avem o creștere abruptă a numărului cazurilor și să fie infectate mult mai multe persoane”.
Pe de altă parte, „dacă respectăm regulile care s-au impus și mai suportăm o perioadă, este posibil să începem să scădem. Dar acest lucru depinde de noi toți, nu numai de autorități și decidenți”.
Încă nu am ajuns la ce este foarte greu
Așadar, România încă nu a trecut de perioada cea mai dificilă din epidemia de coronavirus. Raed Arafat spune că „greul nu s-a terminat, va trebui să înţelegem că urmează o perioadă ca în război, pentru că numărul mai întâi va creşte înainte să scadă. Este posibil ca numărul pacienţilor de terapie intensivă să fie în creştere şi nu în scădere în perioada următoare”.
Fiindcă bătălia cu epidemia de Covid-19 este una pe viață și pe moarte, Raed Arafat spune că perioada care urmează va fi una foarte grea şi pentru personalul medical.
De aceea, se analizează trecerea la un orar de lucru în ture – 12 ore muncă și apoi 12 ore libere. În plus, cadrele de la alte specialităţi vor veni să-i ajute pe anestezişti, infecţionişti şi internişti.