Invalizii, veteranii și văduvele de război vor primi o indemnizație de gratitudine în plus. Care este valoarea acesteia
Invalizii de război, veteranii și văduvele acestora vor primi în plus o indemnizație de gratitudine lunară. Valoarea acesteia reprezintă 50% din salariul mediu brut pe economie, din anul anterior. În 2022, salariul mediu brut a fost 6.095 lei, în consecință recompensa pentru invalizi, veterani și văduve va fi de aproximativ 3.000 de lei neimpozabilli lunar. Din nefericire, acum doi ani mai erau doar 2.521 de beneficiari.
Legea privind drepturile veteranilor a fost promulgată joi de președinte, după 2 ani de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial (10 iunie 2021).
Invalizilor, veteranilor și văduvelor/văduvilor de război li se acordă lunar o indemnizație de gratitudine în valoare, neiimpozabilă, de 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata.
Aceasta se adaugă vechilor sporuri și indemnizații aflate deja în plată și nu au nimic de a face cu pensia sau alte venituri, prevede legea.
De la ordonanță, la promulgare au trecut doi ani
În motivarea ordonanței, fostul guvern Cîțu sublinia vârsta înaintată a beneficiarilor, responsabilitatea pe care Statul Român trebuie să o aibă față de aceștia și „situația excepțională veteranilor a cărei reglementare nu mai poate fi amânată”.
Reluca Turcan, ministru al Muncii la momentul respectiv, 2021, consideră instituirea acestei indemnizaţii de gratitudine ca o compensaţie morală şi materială pentru invalizii de război, văduve şi veterani. Această indemnizaţie de gratitudine este menită să contribuie la un trai decent pentru cei care şi-au pus viaţa pentru siguranţa ţării noastre şi în total. Această indemnizaţie de gratitudine are o valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut care stă la baza constituirii bugetului de asigurări sociale şi, în momentul de faţă, ajunge la un cuantum de aproximativ 2.690 lei”.
Probabil de aceea procesul legislativ, de la ordonanță la promulgare, a durat doar doi ani. Din nefericire, acum doi ani mai erau doar 2.521 de beneficiari. Ținând cont de faptul că au trecut aproape 80 de ani de la ultimul război mondial, este greu de crezut că există vreun beneficiar al recunoștinței Patriei sub 100 de ani.
Citiți AICI integral textul ordonanței