Klaus Iohannis a semnat legea care introduce salariul minim european în România. La cât ar urma să crească din 1 ianuarie

Publicat: 13 11. 2024, 16:23
FOTO - Caracter ilustrativ

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea legii pentru introducerea salariului minim european în România.

Șeful statului a promulgat Legii privind modificarea și completarea unor acte normative, pentru stabilirea salariilor minime adecvate, adoptată de Camera Deputaților, for decizional, pe 22 octombrie. Proiectul de lege fusese aprobat de Guvern pe 21 iunie 2024, la inițiativa Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS). Acesta prevede ca formula de calcul să țină cont de puterea de cumpărare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și de productivitatea muncii.

Conform raportului comun din comisiile de specialitate ale forului decizional, proiectul de lege are ca obiect de reglementare transpunerea în legislația națională a prevederilor Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Astfel, proiectul de lege cuprinde reglementări pentru asigurarea unui nou mecanism de stabilire a nivelului salariului minim, cât şi a faptului că salariaţii au acces la o protecţie a salariului minim, sub forma unui salariu minim legal sau sub forma unor salarii şi condiţii decente de muncă stabilite în temeiul unor contracte colective de muncă, acorduri colective sau alte acorduri scrise.

Care e formula de calcul

Salariul minim brut pe economie urmează să crească până la circa 4.100 de lei brut de la 1 ianuarie 2025 conform calculelor Ziarului Financiar, ceea ce înseamnă aproximativ 2.450 lei net, față de 2.363 lei net cât este la ora actuală.

Valoarea de 4.100 de lei brut a apărut în spaţiul public cel mai frecvent şi este o estimare bazată pe discuţiile publice şi pe propunerile formulate de sindicate şi partenerii sociali în cadrul negocierilor.

„Salariul minim brut va ajunge la 4.000 – 4.100 de lei anul viitor, probabil că acolo se va învârti. Asta nu înseamnă că nu ne-am dori să fie de 4.300 de lei, dar trebuie să punem în balanţă avantajele şi dezavantajele“, a spus pentru ZF Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS Cartel Alfa.

Dat fiind că prognoza CNP pentru salariul mediu brut pentru anul 2025 este de 8.597 de lei, valoarea de cel puţin 4.100 de lei brut s-ar încadra în formula de calcul indicată.

Potrivit legii, până la jumătatea lunii noiembrie Executivul va trebui să dea Hotărârea de Guvern în ce privește formula de calcul, iar atunci se va afla cu exactitate valoarea salariului adecvat (salariul minim european).

Forma trimisă pentru promulgare

Sursa foto: Profimedia

CITEȘTE ȘI:

Ministerul Muncii: INDEMNIZAȚIE lunară de solidaritate pentru pensionarii cu handicap grav sau accentuat, de la 1 ianuarie

Ministerul Muncii sprijină şi promovează conceptul de îmbătrânire activă / Simona Bucura-Oprescu: BĂTRÂNEȚEA poate și trebuie să fie frumoasă