Klaus Iohannis, declarații despre începerea anului școlar: „Felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis la nivel local. Au fost elaborate trei scenarii”/ S-a decis cine va merge la școală și cine va învața online

Klaus Iohannis, declarații despre începerea anului școlar: Felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis la nivel local. Au fost elaborate trei scenarii/ S-a decis cine va merge la școală și cine va învața online
La ședință au participat premierul, vicepremierul, opt miniști și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat / Sursa: Administrația Prezidențială
Publicat: 05/08/2020, 18:39
Actualizat: 06/08/2020, 20:24

Președintele Klaus Iohannis a sustinut, miercuri, o conferință de presă după discuțiile la care i-a invitat pe premier, vicepremier, opt miniști și pe secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, pentru a contura scenarii privind începerea anului școlar.

Principalele declarații susținute de șeful statului, având că tema începerea anului școlar:

„Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul, ministrul Sănătății și secretarii de stat având ca tema începerea anului școlar în vreme de pandemie. S-au luat câteva decizii și o să va comunic datele cele mai importante”.

Klaus Iohannis: „Pe 14 septembrie începe anul școlar preuniversitar”

„Primul lucru important pentru elevi, părinți și societate în general. Pe 14 septembrie începe anul școlar preuniversitar. Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală. Pentru a ține cont de impactul virusului au fost elaborate trei scenarii în funcție de numărul de bolnavi din localitate, criterii care vor fi folosite pentru impactul pandemiei asupra școlilor”.

Klaus Iohannis: „Au fost elaborate trei scenarii în funcție de numărul de bolnavi din localitate”

  • „Scenariul verde, înseamnă că în localitatea respectivă este mai puțin de o persoană în medie, în ultimele 14 zile, cu Covid-19
  • Scenariul galben, înseamnă că în localitatea respectivă este depistată în medie, zilnic cu coronavirus, între 1-3 persoane
  • Scenariul roșu, înseamnă că în media ultimelor zile, au apărut mai mult de 3 noi bolnavi în localitatea respectivă

Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în școală”.

Klaus Iohannis: „Felul în care va funcționa fiecare unitate scolară va fi decis la nivel local”

„Foarte important și rețineți această chestiune . Felul în care funcționa fiecare unitate școlară va fi decis la nivel local. Decizia se descentralizează la nivel de județ și se va decide dacă unitatea școlară va funcționa după scenariul 1 (verde, cu risc mic; scenariul 2  (galben, cu risc mediu) sau scenariul 3 ( roșu, cu risc ridicat)”. 

Cine va lua decizia alegerii unuia dintre scenarii?

„Comandamentul județean pentru Situații de Urgență va lua decizia dacă se  merge pe scenariul 1, verde -toți elevii merg la școală, dacă se merge pe scenariul 3, roșu-elevii stau acasă, sau scenariul 2, galben, o parte dintre activități se desfășoară la școală, iar o parte se țîn acasă, online.

Se ține cont de situația concretă din localitate, chiar și din școală și vom avea o decizie corectă pentru fiecare unitate școlară în parte”.

Cine merge la școală și cine învață online?

„Scenariul verde înseamnă un număr foarte mic depistat cu coronavirus sau deloc în localitatea respectivă. Scenariul roșu, un număr mai mic de 3 persoane în ultimele zile si nu se face școală fizic, se învață online

Scenariul galben înseamnă că cei din grădinițele și elevii din școala primară merg la școală, clasele V-XII merg la școală, iar restul claselor, în funcție de decizia școlii merg sau nu fizic  în unitatea de învățământ, pentru a face loc pentru cei care vin la școală.

Important de știut: învățământ online e acceptat că invatatamant normal, se preda materie. Învățământ online e acceptat ca formă de învățământ. În pandemie este nevoie de norme sanitare speciale. Ministerul Sănătății lucrează la aceste norme: norme de distanțare, igienă, dezinfecție și multe alte lucruri, care vor fi făcute publice în zilele următoare.

Anul școlar va începe pe 14 septembrie, majoritatea copiilor vor merge la școală. Punem accent pe învățământ de calitate și sănătatea elevilor, iar învățământul online vine să completeze învățământul, acolo unde nu se pot ține cursuri în mod fizic. Decizia se ia pentru fiecare școală în parte, la nivel de județ, la propunerea școlii, inspectoratului școlar și împreună cu comandamentul județean pentru Situații de Urgență. Restul se va clarifica în diferite formate interministeriale în zilele viitoare și vor fi făcute publice toate aceste date”, a declarat Klaus Iohannis recent.

La sedință au fost invitați prim-ministrul României, Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Iohannis: „Sper că reuşim să conturăm câteva scenarii”

Discuția cu miniștri privind începerea anului școalar fusese anunțată chiar de președinte, în timpul conferinței de presă de miercurea trecută, 29 iulie, după o ședință cu premierul și mai mulți membri ai cabinetului Orban, pe tema fondurilor europene.

Anunțul a fost făcut în contextul întrebării privind situația incertă a debutului anului școlar și când a fost rugat să comenteze dacă este de părere că noul an școlar se poate deschide în condiții de siguranță, pentru elevi, pentru părinți, pentru profesori.

„Evident că această situație a deschiderii noului an școlar și, implicit, a noului an universitar este una de extremă importanță și mă preocupă foarte mult. Am avut numeroase discuții cu conducerea Ministerului Educației, cu specialiști, cu alți membri din Guvern cu atribuții pe această zonă. S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii și a unor scenarii. Am invitat pe premier, ministrul Educației și mai mulți miniștri pentru o discuție pe care o vom avea săptămâna viitoare, când sper că reuşim să conturăm câteva scenarii care pot fi comunicate pe urmă public. Deci, daţi-mi voie să vă dau săptămâna viitoare câteva răspunsuri, mult mai in extenso”, a spus președintele.

„Dar ce pot să vă spun acum, școala sigur nu va începe în condiții normale, fiindcă pandemia până în septembrie nu va dispărea, asta este clar. Ar fi foarte complicat să avem numai școală online și atunci sigur ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde probabil, și în funcție de condițiile locale, vom avea mai mult școală normală, deci cu elevii la școală, sau mai mult online, sau un sistem mixt. Cum vor decurge aceste lucruri va fi stabilit cu exactitate într-o săptămână sau două și va fi comunicat publicului”, a anunțat atunci șeful statului.

Și premierul a precizat, luni, că se lucrează încă la o analiză privind scenariile pentru începerea școlii. „Școala va începe în condițiile pe care ni le va permite evoluția epidemiei. Există un grup de lucru interministerial coordonat de Raluca Turcan, care face analize extrem de serioase, evaluarea infrastructurii, a cadrelor didactice, distribuția posibilă a elevilor în clase, studiază inclusiv sistemul mixt. Suntem într-o analiză foarte serioasă, nu pot crea o previziune azi, care să fie modificată în funcție de evoluția epidemiei. Pregătim deschiderea școlii pentru orice scenariu posibil. Când vom avea toate datele pentru a furniza o informație corectă care să permită elevilor, profesorilor, părinților să se pregătească pentru noul an școlar. Când se vor finaliza analiza și toate scenariile le vom prezenta public. Suntem în 3 august”, a explicat Ludovic Orban.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Marii producători de mașini, nevoiți să plece de pe cea mai mare piață auto din...