Prima pagină » Social » VIDEO | Klaus Iohannis despre decizia Guvernului de compensare a prețului la carburanți: „Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă”

VIDEO | Klaus Iohannis despre decizia Guvernului de compensare a prețului la carburanți: „Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă”

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat, la Bruxelles, ce crede despre decizia Guvernului de compensare a unei sume fixe, de 50 de bani la litrul de carburant, direct de la pompă, în comparație cu o altă abordare posibilă a creșterii prețurilor, prin reducerea accizelor, așa cum au recomandat unii specialiști din domeniul energiei.

Șeful statului a comentat decizia executivului de la București, la întrebările presei, în timpul unei declarații de la finalul Summitului Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, de la Bruxelles. Premierul Nicolae Ciucă anunțase cu câteva minute înainte, după ședința de Guvern de joi, că, în contextul majorării abrupte a prețurilor la combustibili, Executivul a decis să de acorde o compensare de 50 de bani, pentru fiecare litru de carburant, care se va aplica direct la pompă.

„Nu este posibil să plafonezi prețul direct sau să subvenționezi o parte semnificativă”

„Reducerea accizelor este doar așa, aparent, la îndemâna guvernelor, în realitate nu este, din cauza legislației europene, deci nu este… La accize e ușor de umblat dacă vrei să le crești, dacă vrei să le scazi, nu se prea poate sub un anumit nivel, deci discuția aici se oprește foarte repede și rămâne doar una de teorie matematică, să zic așa”, a afirmat Klaus Iohannis.

Celelalte instrumente la dispoziția Guvernului sunt cele naționale, a spus șeful statului: „să umble la TVA, sprijin bugetar, la alte mecanisme”.

„În situația în care și la noi prețurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul pe bună dreptate a analizat chestiunea și a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva, atât cât se poate. Nu este posibil să plafonezi prețul direct sau să subvenționezi o parte semnificativă, dar atât cât se poate…”, a spus Klaus Iohannis, care a adăugat că a discutat miercuri cu premierul, care i-a explicat cum vede mecanismul.

„Atât cât se poate este corect să se facă. Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă și cred că la cei care – de exemplu cei cu transport de mărfuri – consumă cantități mari de carburant, se simte la sfârșitul lunii, iar la unii se simte chiar semnificativ”, a spus Șeful statului, adăugând că această sumă poate fi suportată de bugetul național.

Cu cât au crescut prețurile

Nicolae Ciucă a anunțat decizia cu privind abordarea creșterii prețurilor la combustibil, așa cum declarase, împreună cu președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, miercuri.

„Guvernul României continuă să implementeze măsurile de protejare a cetățenilor și economiei de efectele crizei pe care o traversăm. Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiștii o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă și Guvern, între Guvern și populație, precum și mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură, o măsură care a fost, de asemenea, adoptată și de alte țări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului, cât și responsabilitatea companiilor din industria petrolieră”, a declarat, joi, premierul.

Măsura se va aplica timp de trei luni, apoi va fi reanalizată, iar valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani urmând a fi asigurați de la bugetul de stat, fără a afecta bugetul de investiții.

Față de aceeași zi din anul 2021, prețul la pompă al carburanților era, luni, mai mare cu peste 60%, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Potrivit specialiștilor AEI, o plafonare a prețurilor la combustibil, în contextul extrem de complicat, declanșat de războiul din Ucraina, ar arunca România într-o penurie de țiței și ar crea probleme mari cu disponibilitatea de produse petroliere în stații. Statul este cel mai mare beneficiar al acestei majorări, având încasări suplimentare de sute de milioane de euro.

Astfel, dacă în 20 iunie prețul la pompă era de 5,20 lei/litru, iar luni, 20 iunie, acesta ajunsese la 8,47 lei/litru, cu 3,27 de lei mai mult. Anul trecut, la bugetul de stat de duceau, sub formă de acciză și TVA – 2,66 lei, iar anul acesta, 3,24 de lei la fiecare litru.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele